Κυριακή 11 Ιανουαρίου 2009

Κείμενο προς συζήτηση

Από σχόλιο αναγνώστη:

«Θα συμφωνήσω και εγώ…υπάρχει όμως και μια απορία που τριγυρνάει στο μυαλό μου και θα ήθελα να την μοιραστώ…όταν κάποιος καταφέρει να ‘ξυπνήσει’ από τον ‘λήθαργο’ ποιο θα είναι το επόμενό του βήμα; Που μπορεί να ενταχθεί για να μπορεί πλέον να συζητάει δράσεις και να καταθέτει προτάσεις; Με άλλα λόγια, πιστεύετε πως υπάρχουν οι οργανώσεις-θεσμοί που θα υποδεχτούν όλους όσους ‘ξυπνήσουν’ ή ‘αφυπνιστούν’; Κάτι που, κατά την γνώμη μου πάντα, θα γίνεται σταδιακά και όχι με την μία. Η αλήθεια είναι πως είμαι σχετικά καινούργιος όσον αφορά την συζήτηση μέσω internet, αλλά εκτός διαδικτύου έχω συμμετάσχει σε διάφορες οργανώσεις παλιότερα και σε διαφόρων ειδών δράσεις. Αυτό λοιπόν που διακρίνω είναι πολλές μικρές εστίες ‘αντίδρασης’ οι οποίες όμως δεν βρίσκουν ‘κοινό έδαφος’ για να συνενωθούν και να γίνουν πιο μαζικές. Με θλίβει που πολλές φορές, ιδίως σε blogs, υπάρχει έντονη διαμάχη μεταξύ σχολιαστών αλλά άνευ ουσίας, για μένα πάντα. Νιώθω πως για δεν υπάρχει ουσιαστικός διάλογος. Μπορεί και να είμαι λάθος. Απλά το εκφράζω. Ευχαριστώ.»


Mediaspotgr:

Και πραγματικά, κάποιος «ξυπνά» ένα πρωί και βλέπει τα πράγματα αλλιώς (που λέει ο λόγος) . Θέλει να συμμετέχει, να αλλάξει η καθημερινότητα … Τι μπορεί να κάνει; πρακτικά όχι θεωρητικά, να πάει μόνος του σαν πρόβατο προς σφαγή σε διαδήλωση; Χωρίς να ξέρει κάποιος άλλος το όνομά του κλπ. Πώς μπορεί να συνεισφέρει κάτι παραπάνω; Πραγματικά, υπάρχουν οργανώσεις-θεσμοί που θα υποδεχτούν όλους όσους “ξυπνήσουν” ή “αφυπνιστούν”;

Δεν ξέρω σε ποιο βαθμό είναι δυνατή αυτή η συλλογική και ανεμπόδιστη έκφραση των πολιτών μέσα από νέους φορείς, που θα τον εκφράζουν ελεύθερα και θα διεκδικούν. Μίας και αυτό προϋποθέτει αδέσμευτη και ανεξάρτητη από κάθε κομματική, ή άλλη επιρροή, δράση.

Αλλιώς αν η έκφραση και η δράση δεν αντιπροσωπεύουν την βούληση των πολιτών ελεύθερα, χωρίς πατρωνους και σκοπιμότητες, είναι ανώφελη, καθώς κάθε προσπάθεια θα παραπέμπει στο ίδιο κατεστημένο μοντέλο.

Η ελεύθερη έκφραση των ατόμων μέσα απο αδέσμευτα συλλογικά όργανα, δείχνει άλλωστε και το βαθμό δημοκρατικότητας της ιδίας της κοινωνίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: