Πέμπτη 13 Μαρτίου 2008

Η Διαφθορά στην Ελλάδα λέγεται και...βιωσιμότητα


Χρόνια τώρα πάει και έρχεται το θέμα του ασφαλιστικού. Συστήνονται επιτροπές, γνωμοδοτούν για τον καλύτερο τρόπο επίλυσης του, στο παρέλθουν γίνανε και αναλογιστικές μελέτες από μια ελβετική εταιρία αν δεν κάνω λάθος, και η υπόθεση τραβάει.

Όλοι μας εξηγούν την ανάγκη της αναθεώρησης του ασφαλιστικού συστήματος, πράγμα που το βρίσκουμε και λογικό και δίκαιο. Δεδομένου ότι έχουμε προνομιούχους και πολίτες β’ κατηγορίας (μη σας πω και γ’ κατηγορίας) με το υπάρχων σύστημα.

Κανένας όμως δεν μελετά το θέμα της επικείμενης αναθεώρησης, και δεν το εξετάζει από αυτήν την οπτική γωνιά, και την υπαρκτή ανάγκη που επιβάλει να γίνουν αλλαγές που θα επιφέρουν ισονομία στους ασφαλισμένους, ειδικά όταν ζεις σε ένα κράτος δικαίου.
Βεβαίως η Ελλάδα δεν υποστήριξε, ούτε και υπαινίχθηκε ποτέ ότι είναι κράτος δικαίου.

Έτσι η ανάγκη που μας οδηγεί στην αναθεώρηση του ασφαλιστικού, ακούμε να μας επαναλαμβάνουν επί πολλά χρόνια, είναι η αδυναμία των ταμείων να αντεπεξέλθουν στις μελλοντικές τους υποχρεώσεις.

Δηλαδή δεν θα μπορούν, κατά τα λεγόμενα τους, να καταβάλουν συντάξεις, να παρέχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στους ασφαλισμένους, και γενικός δεν θα μπορούν να ανταποκριθούν στις συμβατικές τους υποχρεώσεις τους ως ασφαλιστικά ταμεία.

Αν αυτός είναι ο πραγματικός λόγος για την αναθεώρηση του ασφαλιστικού, τότε ασχολούνται με τα λάθος πράγματα.

Την οικονομική αδυναμία των ταμείων την επιφέρουν άλλοι παράγοντες, όπως η διαφθορά, 480 ευρώ στοιχίζει στην Κύπρο ένα συγκεκριμένο υλικό που χρησιμοποιείται κατά την εγχείρηση της σπονδυλικής στήλης και 4.800 ευρώ στοιχίζει εδώ.
Καταλήστευση δηλαδή των ταμείων.

Μετά είναι φάρμακα και οι τιμές τους για να θησαυρίσουν οι γνωστές εταιρίες φαρμάκων, συνεχείς είναι τα τελευταία χρόνια οι ανατιμήσεις τους. Άλλος παράγοντας είναι η καταλήστευση των οικονομικών των ταμείων από τις διοικήσεις τους, χαρακτηριστική και όχι μοναδική η πρόσφατη υπόθεση τον ομολόγων.

Μόνο και μόνο για να τα κονομήσουν οι ημέτεροι, εκεί δεν υπάρχει πρόβλημα; Τα ταμεία δεν καταληστεύονται έτσι, με αυτούς τους τρόπους;
Ξέρετε όμως γιατί τα παρακάμπτουμε όλα αυτά;
Γιατί το πρόβλημα δεν είναι στην περιβόητη βιωσιμότητα των ταμείων, το πρόβλημα είναι στην εξεύρεση και άλλων χρημάτων, που θα μπορεί ο αδηφάγος «μηχανισμός» με τους γνωστούς του τρόπους να καταληστεύει.

Γι’ αυτό το πρώτο μέλημα δεν είναι η χρηστή διαχείριση των αποθεματικών των ταμείων, η πάταξη της διαφθοράς, η υπερκοστολόγιση για την αγορά υλικών, στην 10πλασια τιμή από την πραγματική τους, αγοράζουν τα κρατικά νοσοκομεία αναλώσιμα και υλικά, και πολλοί άλλοι.

Το πρώτο μέλημα, και το τελευταίο, είναι εκείνο που θα επιτρέψει σε όλους αυτούς που ρημάζουν στην κυριολεξία τα ταμεία και τους ασφαλισμένους, να συνεχίσουν να το κάνουν ανενόχλητοι. Το ζητούμενο είναι η εξεύρεση χρημάτων, με την μορφή της εξοικονόμησης!!! αποστερώντας τους ασφαλισμένους από παροχές και δικαιώματα.

Στα τηλεοπτικά κανάλια και στην ελεύθερη τηλεόραση των εργολάβων αυτή η διάσταση ούτε καν υπάρχει, ούτε σαν αμυδρή πιθανότητα.
Το συμπέρασμα και αυτό που πρέπει να περάσει στο λαό είναι ένα, ότι τα ταμεία χρειάζονται χρήματα.
Για ποιους όμως;
Σίγουρα όχι για τους ασφαλισμένους τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: