Πέμπτη 14 Απριλίου 2011

Η αλεπού στο παζάρι...


Και ξαφνικά η κακιά λέξη που όλοι ξόρκιζαν μπήκε δια μαγείας στο στόμα όλων…
Έτσι λοιπόν αισίως βαδίζουμε στην τελευταία πράξη του δράματος που πρέπει να παιχτεί για να υπάρχει και το μετά.
Το σχέδιο είναι συγκεκριμένο, όπως άλλωστε συγκεκριμένες ήταν και οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης έναντι των γερμανών και των υπολοίπων ευρωπαίων. Το πιο δύσκολο κομμάτι το άφησαν για το τέλος, αφού πρώτα στο όνομα της «διάσωσης» και για χάρη των πιστωτών κατεδάφισαν οικονομικά και κοινωνικά την χώρα .
Δεν θα μπορούσε η τελευταία αυτή πράξη να παιχτεί νωρίτερα γιατί έπρεπε σιγά- σιγά, άλλοτε με το φοβο των spread, που εθίστηκε η ελληνική κοινωνία, και άλλοτε με το «τρόμο» των εκλογών, οι πολίτες της χώρας να δέχονται αδιαμαρτύρητα την αναγκαιότητα αυτών που οι ξένοι επέβαλαν και η ελληνική κυβέρνηση δέχτηκε να πράξει,  με μεγάλη προθυμία μάλιστα .  Σαν να ήταν έτοιμη από καιρό για το ρόλο αυτό.
Ένα ρόλο που τον έπαιξε με μεγάλη ευσυνειδησία, αν σκεφτούμε και τις «προσωπικές» πινελιές των πρωταγωνιστών, που επιστράτευσαν στην αγωνιώδη προσπάθεια τους  να στείλουν την χώρα στο στόμα του λύκου,  τους ασθενείς στην εντατική και τον τιτανικό που τραβαει ίσια για τα βράχια.
Έτσι όλο αυτό το διάστημα έγιναν όλα όσα ανέλαβε  να κάνει η κυβέρνηση, μεθοδικά , βήμα βήμα , και απαρέγκλιτα. Προείχε η διάσωση των ξένων πιστωτών τοκογλύφων, η υποδούλωση της χώρας, και το ξεπούλημα κάθε παραγωγικού και χρησίμου κομματιού του τόπου.
Ετσι αφού έγιναν όλα τ’ άλλα τώρα ήρθε και η σειρά των ιματίων, που πρέπει μετά την σταύρωση να μοιραστούν. Αυτό είναι το μέρους του δράματος που παρακολουθούμε τώρα με μεγάλη κορύφωση την «φιλεύσπλαχνη» διάθεση των «ευρωπαίων», και οχι μονο,  να αγοράσουν ότι αξίζει σε τιμές χάρισμα, μιας και το «αφεντικό» τρελάθηκε.
Αναφορικά με τα περι αναδιάρθρωσης το είχαμε αναφέρει πριν από πολλούς μήνες ότι όταν πάρουν αυτό που θέλουν και αναδιαρθρώσεις θα μας κάνουν .
Αναδιαρθρωση που φυσικά και πάλι προστατεύει τους πιστωτές στην παρούσα φάση, μιας και αν γίνουν μετά το 2013 τότε το «κούρεμα» στην ονομαστική άξια των ομολόγων θα είναι μεγάλο, ορο που επέβαλε η Γερμανία, ενώ τώρα να είστε σίγουροι ότι θα είναι κομμένη και ραμμένη στα μέτρα των πιστωτών.
Αυτούς άλλωστε διασφαλιζει γιατί το 2013 δεν είναι μακριά.  

Δεν υπάρχουν σχόλια: