Σάββατο 3 Μαΐου 2008

Επιχειρήσεις «Ενημέρωσης»

Εσείς ποια συμφέροντα διαβάζετε;

...Γιατί σίγουρα όλοι ξέρετε τι αντιπροσωπεύει η κάθε εφημερίδα...

Πολλές φορές για χάρη των εντυπώσεων και του αποπροσανατολισμού χάνετε τελείως η ουσία των πραγμάτων, άλλωστε αυτός είναι και σκοπός.

Το μέγα θέμα που προέκυψε τώρα και το οποίο είναι θεμελιακό για την ιθαγενή δημοκρατία είναι η "απασχόληση" των δημοσιογράφων σε γραφεία τύπου και αργομισθιες του δημοσίου.
Θα το δεχόμουν σαν ζήτημα ηθικής τάξης και διαφθοράς, σαν συναλλαγή σε προσωπικό επίπεδο του κάθε δημοσιογράφου με την εξουσία, και ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπισθεί. Πράγμα όμως που υπάρχει σε εκτεταμένο βαθμό σε όλα τα επίπεδα της ελληνικής κοινωνίας.
Γιατί η άλλη άποψη, ότι λόγω της συναλλαγής με τις αργομισθιες και τις πολυθεσίες οι δημοσιογράφοι δεν επιτελούν σωστά το έργο τους, που είναι η ενημέρωση των πολιτών, είναι για γέλια πρώτα και ύστερα για κλάματα.

Δηλαδή τα «Νέα» και το «Βήμα» του Λαμπράκη, το «Έθνος», η «Ημερησία», το «Πρώτο θέμα» του εργολάβου Μπόμπολα, η «Καθημερινή» του Αλαφούζου, ο «Ελεύθερος Τύπος» της Αγγελοπούλου, η « Μαυριανή» του Κουρή , και ένα πλήθος άλλων τέτοιων "εντύπων", ενημερώνουν ελεύθερα και αδέσμευτα τον ελληνικό λαό και τους πολίτες; ή μήπως έχουν ανάγκη τους διεφθαρμένους δημοσιογράφους που συναλλάσσονται με την εξουσία για να το κάνουν;

Το πρόβλημα του ελλείμματος δημοκρατικής ενημέρωσης δεν είναι ζήτημα που πρέπει να αποδοθεί, σε αυτή την φάση, στους διεφθαρμένους δημοσιογράφους, κόκαλα γλείφουν, ίσως μερικοί να γλείφουν μεγάλα σε μέγεθος, αλλά κόκαλα είναι. Το πρόβλημα είναι στα αφεντικά τους, στους εργολάβους και εσχάτως στους μαουνιέρηδες της ενημέρωσης. Και αυτό είναι εύκολο να το καταλάβει και ο τελευταίος των πολιτών.
Γιατί αν εξέλειπαν αυτοί οι συναλλασσόμενοι με το κράτος και την εκάστοτε εξουσία δημοσιογράφοι , τα παραπάνω έντυπα θα επιτελούσαν το σκοπό τους;

Θα ενημέρωναν τα έντυπα αυτά τον πολίτη αδέσμευτα και αντικειμενικά ή θα συνέχιζαν να παραπληροφορούν και να υποστηρίζουν θέσεις που εξυπηρετούν τα οικονομικά συμφέροντα που αντιπροσωπεύουν;

Και αυτό δεν χρειάζεται κανένας να στο πει , όλοι το βλέπουμε και το διαβάζουμε, δεν είναι κρυφό ότι οι επιχειρηματίες που έχουν τις εφημερίδες και τα κανάλια προωθούν τα δικά τους συμφέροντα.

Προς τι λοιπόν η απορία για την έλλειψη αντικειμενικής ενημέρωσης;
Είναι πολύ εύκολο αποπροσανατολίζοντας να αποφύγεις να θίξεις το πραγματικό πρόβλημα, να δείξεις το δέντρο κρύβοντας το δάσος, αυτή άλλωστε είναι και η δουλειά τους.

Το πρόβλημα της ενημέρωσης και της δημοκρατίας είναι οι εργολάβοι, που την έχουν πάρει κατ’ αποκοπή.


1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΊΑ ΤΥΠΟΥ ΕΧΕΙ ΑΝΑΘΕΣΕΙ ΣΕ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΚΑΙ ΕΝΑΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΊΟΥ ΤΟΝ ΕΞΩΡΑΙΣΜΟ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΚΑΙ ΓΡΑΦΕΙΩΝ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ. ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΔΙΚΩΝ ΜΑΣ ΓΑΛΑΖΙΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΠΟΥ ΙΔΡΥΘΗΚΕ ΤΟ 2005 ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΣΠΟΝΣΟΡΑΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗΣ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΦΙΜΩΘΟΥΝ ΟΙ ΑΝΤΙΘΕΤΕΣ ΦΩΝΕΣ. ΣΤΟ ΚΟΛΠΟ ΚΑΙ Ο ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ. ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ CIVITAS ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΣΥΜΒΟΥΛΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΜΙΑ ΔΕΥΤΕΡΗ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΕΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΓΙΑ ΧΑΛΙΝΑΓΩΓΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟ ΜΠΛΕ ΤΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ. ΣΤΟ ΚΟΛΠΟ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΑ ΟΛΟΙ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΕΣΗΕΑ. ΑΥΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΤΑ ΜΑΘΕΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ.