Παρασκευή, 19 Νοεμβρίου 2010

Όταν έρθει η ώρα…

Το ζήτημα και η ουσία αυτού που μας πλάσαραν μέχρι τώρα ως «οικονομική κρίση» δεν είναι η οικονομική κατάσταση της χώρας.

Η κερδοσκοπική επίθεση ήταν ο μηχανισμός για να φτάσουμε εδώ που φτάσαμε με την συνδρομή της ελληνικής κυβέρνησης και του πολιτικού κατεστημένου.
Οι «κερδοσκόποι» ήταν τα εκτελεστικά όργανα, οι ηθικοί αυτουργοί είναι άλλοι. Χρησιμοποίησαν τους κερδοσκόπους για να φέρουν το χάος και το φόβο, την αβεβαιότητα και την υποτέλεια.

Ούτε ένα ευρώ από τα περίφημα χρήματα του μνημονίου και των 110 δις ευρω πάνε στην Ελλάδα, όπως παραλαμβάνονται στέλνονται άμεσα στους κατόχους ελληνικών ομολόγων που λήγουν για να ξεπληρωθούν. Η Ελλάδα δεν ωφελείται ούτε στο ελάχιστο από αυτά τα χρήματα. Ωφελούνται όμως οι Γαλλικές και οι Γερμανικές τράπεζες, ενω αυτόματα το χρέος της Ελλάδας από ομολογιακό χωρίς εγγυήσεις γίνεται αυτόματα για κάθε δόση που λαμβάνει ενυπόθηκο δάνειο.

Όταν ξεζουμίσουν κάθε ικμάδα από τον παραγωγικό ιστό της χώρας, όταν ξεπουληθεί η χώρα και οι πιο κερδοφόρες επιχειρήσεις της έναντι πινακίου φακής, όταν παραχωρηθούν τα πάντα τότε και μόνο τότε θα μας επιτρέψουν να κάνουμε και την αναδιάρθρωση.

Η οποία όμως αναδιάρθρωση έχει ήδη γίνει, έχουν ήδη «κουρευτεί», και μάλιστα με την ψιλή μηχανή, οι κάτοχοι των ελληνικών ομολόγων, και η νέοι κάτοχοι τους, αυτοί που έχουν τα ομόλογα της Ελλάδας στο χέρι τους είναι πρόθυμοι να αναδιαρθρώσουν το χρέος, όταν όμως έρθει η ώρα.

Η υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της χώρας και των ελληνικών ομολόγων σε «σκουπίδια» από την Moody’s ήταν το σύνθημα για την ουσιαστική αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.
Με την ενέργεια αυτή ουσιαστικά ωθήθηκαν βίαια τα index funds αλλά και τα funds, που από το καταστατικό τους απαγορεύεται να κρατούν ομόλογα χαμηλής αξιολόγησης , να πουλήσουν . Έπρεπε λοιπόν μέσα σ΄ένα εύλογο και βραχύ χρονικό διάστημα τα funds αυτά να πουλήσουν όλα τα ελληνικά ομόλογα που έχουν στο χαρτοφυλάκιο τους και τα πούλησαν.

Από την άλλη μεριά τους περίμενε για να αγοράσει η ΕΚΤ, και άλλοι θεάρεστοι οργανισμοί , οι οποίοι όμως αγόραζαν σε τιμές με το spread των ελληνικών ομολόγων να έχει αναρριχηθεί σε ύψη δυσθεώρητα. Αρα πουλούσαν οι κατέχοντες σε τιμές που ουσιαστικά έχαναν ακόμα και το 40% της ονομαστικής άξιας του ομολόγου, ανάλογα της χρονικής διάρκειας του τίτλου, που είναι ένα σημαντικότατο discount.

Σ΄αυτά λοιπόν τα επίπεδα αγοράζει η ΕΚΤ το ελληνικό χρέος. Η απόφαση λοιπόν της Moody’s ήταν το γεγονός που οδήγησε ουσιαστικά τους κατόχους των ελληνικών ομολόγων στο να αποδεχτούν defacto και αδιαμαρτύρητα την ουσιαστική αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους αφού το πουλάν στην ΕΚΤ χάνοντας 40% και 45% της άξιας του.
Το ότι η ΕΚΤ αγοράζει ελληνικά ομόλογα με discount 40% είναι το πρώτο βήμα για την “αναδιάρθρωση» του χρέους που επαναλαμβάνω ΤΩΡΑ γίνεται.

Αργότερα το discount αυτό η ΕΚΤ μπορεί να το μετακυλίσει στην ελληνική πλευρά με ένα «haircut» που ουσιαστικά δεν θα βλάψει κανέναν τότε, αφού αυτοί που πουλάνε τώρα επωμίζονται ουσιαστικά το «κόψιμο» της τιμής .

Πριν όμως συμβεί αυτό πρέπει να γίνουν πράγματα, πρέπει η χώρα να γίνει ουσιαστικά και τυπικά προτεκτοράτο με όλη την σημασία της λέξης.

Αυτοί που αγοράζουν και κατέχουν τα ελληνικά ομολόγα και δένουν χειροπόδαρα με μνημόνια τη χώρα, δίνοντας της ενυπόθηκα δάνεια για να αποπληρώσει ελεύθερα παντός βάρους τίτλους ξέρουν τι κάνουν και τι ζητούν.

Το ερώτημα όμως είναι γιατί η ελληνική κυβέρνηση συναίνεσε στην υποδούλωση και έπαιξε το χαρτί του ΔΝΤ και οδήγησε την χώρα σ΄αυτή λύση που δεν χρειαζόταν.
Στην Ελλάδα τα πολιτικά κόμματα είναι φορείς και αντιπρόσωποι οικονομικών συμφερόντων , όταν έρχονται στην εξουσία μοιράζουν δουλείες στα συμφέροντα αυτά και διασφαλίζουν την κυριαρχία τους.

Τα ντόπια συμφέροντα πάντα έπαιζαν το διαμεσολαβητή, τον «μεσίτη» των ξένων συμφερόντων και δούλευαν για λογαριασμό τους.

Η πολιτική ηγεσία του τόπου βαθιά διεφθαρμένη λειτουργούσε και λειτουργεί με μόνο γνώμονα, σχεδόν αποκλειστικό, του μοιράσματος της «πίτας» μεταξύ των ξένων συμφερόντων και των ιθαγενών εκπροσώπων τους.

Δεν υπάρχουν λάθη στην πορεία της Ελλάδας προς το μνημόνιο,ήταν μια συνειδητή επιλογή, μια πορεία που βασίζεται σ΄ ένα τελικό στόχο,το παιχνίδι ήταν στημένο από την αρχή.
Τώρα αρχίζει το πραγματικό έργο, αυτό που είδαμε ως εδώ ήταν η προλείανση του εδάφους για να μπει το ιππικό.

Να είστε σίγουροι ότι δεν υπάρχει πισωγύρισμα.
Κυρίαρχε Ελληνικέ λαέ…

Δεν υπάρχουν σχόλια: