Κυριακή 28 Αυγούστου 2011

Συγχωνεύσεις τραπεζών : Κορώνα χάνεις, γράμματα κερδίζω.

Το παιχνίδι έχει μόνο ένα σκοπό, να κρατήσουν τα δικά τους και να πάρουν και τα δικά μας.
Το σύνθημα τους λοιπόν είναι, τα δικά μας δικά μας και τα δικά σας δικά μας.
Οι τράπεζες είναι χρεοκοπημένες εδώ και αρκετό καιρό , μεταφέρουν στις πλάτες των φορολογουμένων όλα τα χρέη τους και τις επισφάλειες τους .
Έτσι λοιπόν το ελληνικό τραπεζικό σύστημα άντλησε από τους Έλληνες φορολογουμένους δια μέσου του κράτους, και των φόρων πού αυτό επέβαλλε,  περί τα 120 δις ευρω σε χρήμα και εγγυήσεις.
Και όμως αυτές είναι ακόμα χρεοκοπημένες . Τι μένει λοιπόν να γίνει για να πάρουν και άλλα χρήματα ;;;
Να προσφύγουν στο ταμείο χρηματοπιστωτικής σταθερότητας όπως το έχουν ονομάσει,  το ΤΧΣ για να αντλήσουν την ρευστότητα που επιθυμούν για να μην πτωχεύσουν.
Αν όμως προσφύγουν στο ΤΧΣ στην παρούσα φάση τότε το κράτος θα τους δώσει χρήματα και θα πάρει κοινές μετοχές , μετά από αύξηση μετοχικού κεφαλαίου σε χαμηλές τιμές,  θα γίνει δηλαδή το ελληνικό δημόσιο ο κύριος μέτοχος των τραπεζών. Άσχετα βεβαία αν ήδη το κράτος έχει πληρώσει τις τράπεζες με το 20πλασιο της κεφαλαιοποίησης τους. Και θα επρεπε να του ανήκουν όλες οι τράπεζες 20 φορές.
Οι τραπεζίτες λοιπόν βλέποντας ότι κινδυνεύουν να κρατικοποιηθούν αν πάρουν τα χρήματα που χρειάζονται από το ΤΧΣ έβαλαν μπροστά το σχέδιο συγχωνεύσεις. Μην φανταστείτε  ότι εφαρμόζουν κανένα σχέδιο για να αποφύγουν να πάρουν τα κρατικά χρήματα, απλώς υλοποιούν το σχέδιο «συγχωνευσεις»  για να πάρουν τα χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων χωρίς όμως να κρατικοποιηθούν οι τράπεζες τους .
Το κόλπο είναι απλό, δυο τράπεζες συγχωνεύονται αυξάνοντας και την κεφαλαιοποίησης τους ενώ μαζί με την συγχώνευση κάνουν και αύξηση του μετοχικού τους κεφαλαίου. Έτσι όταν οι τράπεζες προσφύγουν στο ΤΧΣ αυτό θα τους δώσει τα χρήματα και θα πάρει κοινές μετοχές  στο νέο σχήμα, που όμως δεν θα είναι ικανές να δώσουν στο κράτος την πλειοψηφία και τον έλεγχο της τράπεζας, μιας και έγιναν οι "συγχωνεύσεις".
Γι΄ αυτό λοιπόν η προσφυγή στο ΤΧΣ θα γίνει εκ μέρους των τραπεζών ΜΕΤΑ τις συγχωνεύσεις και ΟΧΙ ΠΡΙΝ , αφού αν γίνει πριν ουσιαστικά οι τράπεζες κρατικοποιούνται.
Άλλωστε αυτό είναι και το νόημα των τραπεζικών συγχωνεύσεων με απλά λόγια, να επωμιστεί ο φορολογούμενος όλα τα βάρη πληρώνοντας αυτός τις τράπεζες,  χωρίς όμως αυτές να κρατικοποιηθούν και να τις χάσουν οι ιδιοκτήτες τους.
Γι΄αυτό το λόγο άλλωστε αύξησαν και το ποσό που διαθέτει το ΤΧΣ από 10 δις ευρω σε 30 δις ευρω, τόσο υπολόγισαν ότι θα χρειαστούν οι νέες συγχωνευμένες τράπεζες.
Απλά κόλπα για να καταλήξουν και πάλι όλα τα βάρη και όλες οι χασούρες στον φορολογούμενο.
Γι΄αυτό μην διαμαρτύρεστε, μην ελπίζετε σε καλύτερες μέρες, μην ονειροβατείτε ότι θα έρθει ανάπτυξη , μην τρέφετε αυταπάτες.
Τα χρήματα αυτά θα τα πληρώσατε εσείς, με νέους φόρους, νέες εισφορές, νέα χαράτσια.
Οι τράπεζες είναι το κράτος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: