Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2009

Υπηρέτες αφεντάδων…


Όταν ένας λαός εναποθέτει τις ελπίδες του, οποίες και αν ειναι αυτές, αποκλειστικά στα χέρια ενός ατόμου που τον διοικεί προσβλέποντας απ΄ αυτόν το μάννα εξ΄ ουρανού, τότε είναι μοιραίο να οδηγηθεί αυτός ο λαός στην υποδούλωση.

Οι ελεύθεροι πολίτες , αν υπάρχουν ακόμα τέτοιοι ίσως είναι ελεύθεροι μόνο στο φρόνιμα, δεν έχουν ανάγκη από μεσσίες και σωτήρες. Ο σκεπτόμενος πολίτης θέλει οι θεσμοί να τον προστατεύουν αφαιρώντας την δυνατότητα από τον κάθε επίδοξο «ηγέτη» να επιβάλει, να αποφασίζει και να διατάσει.

Όταν ένας λαός, που έντεχνα από τα ΜΜΕ, οδηγείται στην θεοποίηση του «αρχηγού» ή στην μοναδική επιλογή που του λένε ότι έχει απομείνει , και αυτή είναι η αποδοχή του σωτήρα που θα αλλάξει τα πάντα, τότε αυτός ο λαός είναι ανέτοιμος να διαχειριστεί το παρών και το μέλλων του.

1 σχόλιο:

the elf at bay είπε...

Έχεις απόλυτο δίκιο πράγματι! Δυστυχώς όλοι περιμένουν σαν χάνοι τον Αρχηγό που θα τους βγάλει από το κάθε αδιέξοδο και δεν καταλαβαίνουν ότι οι ίδιοι πρέπει να πάρουν τα ηνία και να βγουν στην στεριά. Ναυαγοί...