Τρίτη 29 Μαρτίου 2011

Η «κρίση»…

Και όμως το πρώτο βήμα έγινε, η «κρίση» εδραιώθηκε στο μυαλό των πολιτών ως το κακό που πλανιέται πάνω από την χώρα και την υφήλιο.

Η πανούκλα είναι εδώ, η «κρίση».

Πάνω σ΄ αυτή μπορούν τώρα μεθοδικά να οικοδομήσουν όλη τη βάση του «ογκώδους» οικοδομήματος που έχουν κατά νου. Μια ατελείωτη φυλακή παντού, το γνωστό γνώρισμα του ολοκληρωτισμού η «διαφάνεια» του πολίτη, ένα σπίτι από τζάμι όπου η εξουσία βλέπει τον πολίτη, τον ελέγχει στο όνομα ενός αόρατου εχθρού που τώρα λέγεται κρίση…
Μέσα στην ζάλη και την αγωνία των spread, των δόσεων, της αναδιάρθρωσης, απλά και μεθοδικά , σταθερά, κάποιοι διαμορφώνουν τις συνθήκες ενός νέου «κόσμου», μιας νέας πραγματικότητας.

Η «κρίση» απαιτεί θυσίες , όπως και η πάταξη της «τρομοκρατίας». Πρέπει ο πολίτης να στερηθεί πραγμάτων που πρώτα ήταν αυτονόητα «για το καλό του».

Έτσι πέρασε στα ψιλά και απαρατήρητο το ότι το κράτος μπορεί να κατάσχει τους τραπεζικούς λογαριασμούς των πολιτών χωρίς απόφαση δικαστηρίου. Πέρασε απαρατήρητο που η επιτροπή για την καταπολέμηση και την νομιμοποίηση του μαύρου χρήματος εχει τώρα υπο την σκέπη της και την "φοροδιαφυγή".

Στο όνομα της κρίσης καταργούν τις συναλλαγές ουσιαστικά με μετρητά, βάζοντας αρχικά ως όριο τα 3.000 ευρω και μετά από λίγο καιρό τα 1.500 ευρω.
Η «κρίση» επίσης επιτάσσει την φοροκαρτα και την κάρτα αποδείξεων όπου εκεί μέσα θα καταγράφονται ΟΛΕΣ οι συναλλαγές του πολίτη και σε απευθείας σύνδεση θα είναι ορατές στην γ.γ. πληροφοριακών συστημάτων.

Σε λίγο θα ποινικοποιησουν και την κατοχή οποιοδήποτε ποσού χρημάτων σε μετρητά, λίγο ακόμη τρόμος χρειάζεται και θα είναι γεγονός.

Ετσι η ζωη μας, τα χρήματα μας, η περιουσία μας, μα πανω απ΄όλα η όποια ελευθερία μας γίνεται σταδιακά «εικονική». Όπως οι λογιστικές έγγραφες των χρημάτων στα τερματικά των τραπεζών, αντιπροσωπεύουν μόνο νούμερα και τίποτε άλλο.

Όλα στο όνομα της «κρίσης» και για το καλό μας…

Σκέψου ποιο είναι το όριο αυτών που μπορείς να δεχτείς για το «καλό» σου στο όνομα αυτής της «κρίσης»…

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Κατ'αρχάς, καλώς επέστρεψες και χαρά μου που σε διαβάζω και πάλι.

Ως συνήθως , θα ήθελα κάποιες διευκρινίσεις.

α) Γράφεις "το κράτος μπορεί να κατάσχει τους τραπεζικούς λογαριασμούς των πολιτών χωρίς απόφαση δικαστηρίου" . Πού δημοσιεύτηκε αυτό και πότε ψηφίστηκε τέτοιος νόμος ? Δεν ο λέω γιατί σε αμφισβητώ , όμως επειδή έχω σκοπό με την σειρά μου να αναδημοσιεύσω , θα ήθελα αν είναι δυνατόν να με περαπέμψεις κάπου ώστε να το διασταυρώσω.

β) Επίσης λές : "η επιτροπή για την καταπολέμηση και την νομιμοποίηση του μαύρου χρήματος εχει τώρα υπο την σκέπη της και την "φοροδιαφυγή". Τί επιπλοκές μπορεί να έχει αυτό? Γιατί κατα την γνώμη σου είναι αρνητικό ? Ο όρος "μαύρο χρήμα" , δεν περιλαμβάνει και την φοροδιαφυγή?

Σε ευχαριστώ εκ των προτέρων

mediaspotgr είπε...

Αναφορικά με την πρώτη ερώτηση σου, αυτό εγινε με την υπ' αρίθμ. Δ6Α/1035948ΕΞ/2.3.2011 απόφαση του υπουργού Οικονομικών, με την οποία γίνεται η κατανομή αρμοδιοτήτων κατά τη χρήση των αναγκαστικών μέτρων και τη διενέργεια διαδικαστικών πράξεων της εκτελέσεως. Απόσπασμα της παραπάνω απόφασης παραθέτω και έχει ως εξής : « Έχοντας υπόψη κ.λπ., αποφασίζουμε:
Κατανέμουμε τις κατωτέρω αρμοδιότητες, ως εξής:
Η χρήση των αναγκαστικών μέτρων είσπραξης, όπως αυτά ορίζονται στο άρθρο 9 του Ν.Δ. 356/1974 (ΚΕΔΕ), όπως ισχύει σήμερα, ανατίθεται και στην Ειδική Ομάδα Εργασίας Είσπραξης Οφειλών (ΕΙΣΟΦ), η οποία έχει την αρμοδιότητα να λαμβάνει όλα τα αναγκαστικά μέτρα, που εφαρμόζονται για την είσπραξη των δημόσιων εσόδων. Η χρήση των αναγκαστικών μέτρων εναπόκειται στην κρίση της Ομάδας, που μπορεί να λάβει τα δέοντα αναγκαστικά μέτρα είτε καθένα χωριστά, είτε αθροιστικά, κατά την ελεύθερη κρίση της.
Τα έγγραφα ή οι εντολές που εκδίδονται από την Ομάδα θα υπογράφονται δεσμευτικά από το μέλος της Ομάδας Βασιλική Αναστασοπούλου του Αναστασίου που, σε περίπτωση απουσίας της, θα αναπληρώνεται από την Τασούλα Μουντανέα του Γεωργίου, σε περίπτωση δε απουσίας και αυτής από την Ελπίδα Νίνου του Αντωνίου, υπαλλήλους με βαθμό Α' τους κλάδου ΠΕ Εφοριακών.
Για τη λήψη των αναγκαστικών μέτρων για έσοδα βεβαιωμένα στις ΔΟΥ ή στα Τελωνεία και για τη διενέργεια διαδικαστικών πράξεων της εκτελέσεως αυτών, ορίζεται αρμόδια και η Ειδική Ομάδα Εργασίας, η οποία έχει δικαίωμα λήψης όλων των μέτρων αναγκαστικής είσπραξης, που θα κρίνει κατάλληλα για την είσπραξη των οφειλών από φορολογουμένους - οφειλέτες που εντοπίζει από τις διασταυρώσεις τις οποίες πραγματοποιεί από τα στοιχεία της ΓΓΠΣ ή τρίτων φορέων, καθώς και για τις περιπτώσεις που από μέρους της ζητείται, αιτιολογημένα, η ανάληψη του χειρισμού εξειδικευμένων υποθέσεων.
Ο σχεδιασμός των ενεργειών αναγκαστικής είσπραξης για τους οφειλέτες αυτούς ανήκει στην αποκλειστική αρμοδιότητα της Ειδικής Ομάδας Εργασίας…»
Επίσης θα πρέπει να σταθούμε και στην ποινικοποίηση της αδυναμίας του πολίτη να καταβάλει φόρο από τις επαγγελματικές του δραστηριότητες. Ουσιαστικά γυρίζουμε πίσω στο μεσαίωνα μιας και άρθρο 3 του νεου φορολογικού νόμου θεσπίζει ως διαρκή και αυτόφωρα τα αδικήματα της φοροδιαφυγής, της παρακράτησης ΦΠΑ και της μη καταβολής βεβαιωμένων και ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο, ενώ αυξάνονται και οι ποινές για τους παραβάτες, μέχρι φυλάκισης.
Και εδώ είχαμε εκκωφαντική σιωπή από τους λειτουργούς της δικαιοσύνης και των δικηγορικών συλλόγων της χώρας.
Τώρα σχετικά με την δεύτερη ερώτηση σου, η επιτροπή, που τώρα έγινε αρχή, για την καταπολέμηση και την νομιμοποίηση του μαύρου χρήματος, είχε ως αναρμοδιότητα την αναζήτηση του «προϊόντος» από εγκληματικές δραστηριότητες, η «φοροδιαφυγή» δεν θεωρείται έγκλημα. Από τώρα και στο εξής όμως θα ελέγχει όλες τις ροες χρημάτων σε τραπεζικούς λογαριασμούς πολιτών, σε on-line σύνδεση με τις τράπεζες και οποιαδήποτε «παράξενη», κατά την υποκειμενική της γνώμη, κατάθεση ή ανάληψη του πολίτη-καταθετη θα ελέγχεται.
Μάλιστα ο πρόεδρος της παραπάνω επιτροπής στην ακρόαση που είχε στην επιτροπή θεσμών και διαφάνειας της βουλής μίλησε για αντιστροφή του βάρους της απόδειξης των καταθέτων. Με απλά λόγια να μην ισχύει το τεκμήριο αθωότητας για τον πολιτη-καταθετη σχετικά με την ύπαρξη των χρημάτων του , αλλά ο πολιτης να υποχρεούται να δικαιολογήσει την προέλευση των χρημάτων του. Τα παραπάνω μπορεί να τα διάβαση όποιος θέλει στον ιστιοτοπο της βουλής, πρακτικά επιτροπής θεσμών και διαφάνειας, η συνεδρίαση εγινε την προηγουμένη εβδομάδα.

Ανώνυμος είπε...

Σε ευχαριστώ πολύ για την απάντηση. Με την άδειά σου (ελπίζω) αναδημοσιεύω...