Τρίτη 29 Μαρτίου 2011

Στις Χαλιμάς τα παραμύθια...

Στα οικονομικά υπάρχει η ακόλουθη εξίσωση M x V = P x Q Όπου M είναι τα χρήματα σε κυκλοφορία , V είναι το velocity δηλαδή η ταχύτητα που αλλάζουν χέρια τα χρήματα, P είναι οι τιμές , και Q είναι ο αριθμός των αγαθών.

Η παραπάνω λοιπόν εξίσωση έχει , όπως και κάθε εξίσωση δυο μέρη, τα χρήματα και την ταχύτητα συναλλαγών από τη μια , και τις τιμές και την ποσότητα των αγαθών από την άλλη. Η ανάπτυξη προέρχεται από την αύξηση του Q δηλαδή του αριθμού των αγαθών στο δεύτερο μέρος της εξίσωσης.

Άρα για να έχουμε ανάπτυξη πρέπει να έχουμε απαραίτητα αύξηση των συντελεστών του πρώτου μέρους της εξίσωσης δηλαδή αύξηση της νομισματικής κυκλοφορίας και ακολούθως της ταχύτητας του χρήματος. Αν δεν υπάρξει αύξηση του M, δηλαδή MONEY, όπου είναι τα χρήματα τότε ανάπτυξη δυστυχώς δεν έχει...

Αυτά για όσους περιμένουν από την μείωση της νομισματικής κυκλοφορίας , από τις αυξήσεις του ΦΠΑ ,των ειδικών φόρων κατανάλωσης και από άλλα χαράτσια που επιβάλουν για την αποπληρωμή των «χρεών» να δουν ανάπτυξη.

Δεν θα υπάρξει ανάπτυξη με τις παρούσες συνθήκες γιατί δεν τους ενδιαφέρει η ανάπτυξη. Αυτό που ενδιαφέρει τους τοκογλύφους και τα ντόπια στελέχη τους στην βιομηχανία παράγωγης νομοσχεδίων και μέτρων επιβολής είναι το ζεστό χρήμα.
Χρήμα που βλέπουν ότι υπάρχει σε αφθονία στους ιδιωτικούς τραπεζικούς λογαριασμούς , περίπου 230 δις ευρω. Επίσης τους ενδιαφέρουν σφόδρα οι δημοσιές επιχειρήσεις της χώρας και ότι μπορεί να γίνει μονοπώλιο, νερό, οδικά δίκτυα, λιμάνια, ενέργεια κτλ.

Αυτά τους ενδιαφέρουν και ΟΧΙ η ανάπτυξη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: