Πέμπτη 3 Ιουνίου 2010

Το σχέδιο της χρεωκοπίας

Η ΕΚΤ δαπανά καθημερινά περι τα 2 δισ ευρω για αγορά ελληνικών ομολόγων από τις γαλλικές τράπεζες, τι θα γίνει πραγματικά όταν «ξεφορτωθούν» οι γαλλικές τράπεζες τα ελληνικά ομολόγα;;; μερικά πράγματα έχουν ήδη δρομολογηθεί και είναι θέμα χρόνου να ολοκληρωθούν.

Η Ελλάδα πρέπει να υλοποιήσει 2 πράγματα, το ένα είναι άμεσο και είναι η αναδιαπραγμάτευση του χρέους με έκδοση νέων ομολόγων προς αντικατάσταση των παλαιών, χωρις όμως να θιγεί η κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών. Μετά η ΕΚΤ θα «αναθερμάνει» την οικονομία με το περίφημο σχέδιο των 720 δις που ακόμα να μας πει και να μας αναλύσει τον μηχανισμo του. Χώρα που επικεντρώνει την βοήθεια της και την στήριξη της η ΕΚΤ είναι η Ισπανία.

Η ΕΚΤ από τις 9 Μαΐου και μετα δαπάνησε 50 δις ευρω για αγορά ομολόγων των χωρών του νότου, και από αυτά τα 25 πήγαν στην αγορά ελληνικών ομολόγων.

Το ερώτημα βέβαια που τίθεται είναι γιατί αφού ενέκριναν το σχέδιο διάσωσης των 110 δις ευρω για την Ελλάδα χρειάζεται η ΕΚΤ να αγοράζει ομόλογα της Ελλάδας με τέτοια σφοδρότητα.

Να σημειώσουμε ότι οι γαλλικές τράπεζες και οι ασφαλιστικές εταιρείες έχουν στα χαρτοφυλάκια τους περι το 75 δις ευρω ελληνικά ομόλογα. Επίσης με την συμφωνία της 9ης Μαΐου ένα ταμπού χρόνων έλαβε τέλος, αφού μπορεί πλέον η ΕΚΤ να αγοράζει ομολογα κρατών μελών της.

Δεν υπάρχουν σχόλια: