Τετάρτη 23 Ιουνίου 2010

Τι συμβαίνει πραγματικά τώρα…

Τώρα γίνεται η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους και κανένας δεν μιλαει γι΄αυτό. Κανείς από τους «αναλυτές» δεν αναφέρει κουβέντα γι΄αυτή την αναδιάρθρωση.

Αντι να πληροφορεί ο κάθε «αναλυτής» συνεχίζει να σπέρνει το φόβο βλέποντας μόνο αρνητικά στα υψηλα spreads των ελληνικών ομολόγων, αδιαφορώντας και αποσιωπώντας τον πραγματικό λογο γι΄τον οποίο γίνεται αυτό.

Η ΕΚΤ αγοράζει εδώ και μερικές εβδομάδες ελληνικά ομόλογα από την αγορά, μάλιστα έφτασε να κατέχει περι το 35 δις ευρω ελληνικών ομολόγων.
Τόσο οι τράπεζες αλλα και τα διάφορα ταμεία που πουλούν στην δευτερογενή αγορά τίτλων τα ελληνικά ομόλογα που αγοράζει η ΕΚΤ , τα πουλούν με σημαντικό discount επειδή το διαφορικό επιτόκιο , το γνωστό μας spread, είναι πολυ υψηλό. Ετσι επειδή τα ομόλογα εκδίδονται υπέρ το άρτιο, οσο αυξάνει η τιμώ του διαφορικού επιτοκίου τοσο μειώνεται η τιμή του ομολόγου.

Η ΕΚΤ αγοράζοντας ελληνικά ομόλογα ουσιαστικά αναδιαρθρώνει το ελληνικό χρέος, αφου τα αγοράζει με σημαντικότατο discount . Ετσι στην παρούσα φάση οσο πιο ψηλά πάει το spread των ελληνικών ομόλογων τόσο πιο μεγάλο θα είναι το «κόψιμο» για τα ελληνικά ομόλογα.

Μάλιστα ισως και η υποβάθμιση της Moody’s τελικά και να έκανε καλό προς αυτή την κατεύθυνση. Γιατι ουσιαστικά «εκβιάζει» την πώληση των ελληνικών ομολόγων των διαφόρων ταμείων που από το καταστατικό τους απαγορεύεται να καρτούν ομόλογα χωρών με αξιολόγηση “junk” όπως έχουν αξιολογηθεί τα ελληνικά ομόλογα.
Ετσι αυτά τα funds πρέπει οπωσδήποτε μέσα σ΄ένα εύλογο χρονικό διάστημα ενός μηνός να πουλήσουν οπωσδήποτε ελληνικά ομόλογα.
Και αυτός που θα τ΄αγοράσει θα είναι η ΕΚΤ που λόγο της αύξησης των spreads θα τα΄ αγοράσει σε πολύ μικρή τιμή, επιτυχαίνοντας ακόμη και «κόψιμο» 20% και 25% της ονομαστικής αξίας του ομολόγου αναλόγως της λήξης του.

Έτσι μ΄αυτό τον τρόπο έχουμε μπροστά μας να εξελίσσεται η πραγματική αναδιάρθρωση του ελληνικου χρέους με «κόψιμο» ακόμη και της ονομαστικής τιμής των ελληνικών ομολόγων χωρίς να συμβιώνει τίποτα. Κατά τ΄άλλα ο κάθε «αναλυτής» μπορεί να χρησιμοποιεί τις παραμέτρους των γεγονότων, αύξηση των spreads υποβαθμίσεις κτλ, κατά το δοκούν εξυπηρετώντας «δίκες του» σκοπιμότητες και σπέρνοντας τον τρόμο .

Το ότι η ΕΚΤ αγοράζει ελληνικά ομόλογα με discount 20% και 25% είναι το πρώτο βήμα για την “αναδιάρθρωση» του χρέους που επαναλαμβάνω ΤΩΡΑ γίνεται. Αργότερα το discount αυτό η ΕΚΤ μπορεί να το μετακυλήσει στην ελληνική πλευρά με ένα «haircut» που ουσιαστικά δεν θα βλάψει κανέναν τότε, αφού αυτοί που πουλανε τώρα επωμίζονται ουσιαστικά το «κόψιμο» της τιμής .

Δεν υπάρχουν σχόλια: