Πέμπτη 24 Ιουνίου 2010

Το παιχνίδι…

Το «παιχνίδι» στην παρούσα φάση εχει ως εξής. Η υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της χώρας και των ελληνικών ομολόγων σε «σκουπίδια» από την Moody’s ήταν το σύνθημα για την ουσιαστική αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

Με την ενέργεια αυτή ωθούνται ουσιαστικά τα index funds αλλά και τα funds, που από το καταστατικό τους απαγορεύεται να κρατούν ομόλογα χαμηλής αξιολόγησης , να πουλήσουν . Πρέπει λοιπόν μέσα σ΄ένα εύλογο και βραχύ χρονικό διάστημα τα funds αυτά να πουλήσουν όλα τα ελληνικά ομόλογα που έχουν στο χαρτοφυλάκιο τους.

Από την άλλη μεριά τους περιμένει για να αγοράσει η ΕΚΤ, η οποία όμως αγοράζει σε τιμές με το spread των ελληνικών ομολόγων να έχει αναρριχηθεί σε ύψη και πάλι δυσθεώρητα. Αρα πουλούν οι κατέχοντες σε τιμές που ουσιαστικά χάνουν 20 και 25% της ονομαστικής άξιας του ομολόγου, που είναι ένα σημαντικότατο discount.

Σ΄αυτά λοιπόν τα επίπεδα αγοράζει η ΕΚΤ το ελληνικό χρέος. Η απόφαση λοιπόν της Moody’s ήταν το γεγονός που οδήγησε ουσιαστικά τους κατόχους των ελληνικών ομολόγων στο να αποδεχτούν defacto και αδιαμαρτύρητα την ουσιαστική αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους αφού το πουλούν στην ΕΚΤ χάνοντας το 25% της άξιας του.

Τους στρίμωξαν σε μια κατάσταση που οι κάτοχοι ομολόγων δεν μπορούν να κάνουν διαφορετικά. Γι΄αυτό τον λόγο λοιπόν δεν έπεφταν τα spreads των ελληνικών ομολόγων , για να δοθεί η δυνατότητα να αγοράσει το χρέος η ΕΚΤ με ουσιαστικό αλλά άτυπο «haircut» της τάξεως του 25 %.

Αυτό όμως πρέπει να το γνώριζαν και αρκετά «τοπικά επενδυτικά στελέχη», τα οποία γνωρίζοντας τις πιέσεις στο spread και στα CDS , που ειναι αναγκαία συνθήκη για το “κόψιμο» της τιμής των ομολόγων και την ουσιαστική και αναίμακτη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους , ωθούν το ΧΑ όλο και πιο κάτω γνωρίζοντας ότι μέχρι την ολοκλήρωση των πωλήσεων των ομολόγων από τα Funds τόσο τα spreads αλλά και τα cds θα είναι πολύ υψηλα.

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της πώλησης των ομολόγων, αξίας περίπου 35 δις ευρω, που προβλέπεται να εχει ολοκληρωθεί σε 2 περίπου εβδομάδες, ως δια μαγείας μετά θα δουμε με μια δραματική αποκλιμάκωση των ελληνικών spreads , δίνοντας έτσι την δυνατότητα στην ΕΚΤ που αγοράζει ελληνικά ομόλογα με spread στις 780 μβ , μετά να βλέπει το spread στα ομολόγα που θα κατέχει να πηγαίνει στις 300μβ στις 250 μβ κ.ο.κ.

Ετσι μ΄αυτό τον τρόπο αργότερα θα μπορέσει να «κόψει» μέρος από το κουπόνι καθώς και να επιμηκύνει το χρόνο ωρίμανσης χωρίς όχι μόνο να χάσει αλλά έχοντας κιόλας κερδίσει.

Αυτό το «κολπάκι» τα γνώριζαν πολλά από τα παπαγαλάκια του «οικονομικού ρεπορτάζ» και γι΄αυτό το λόγο διαμόρφωναν μια κατάσταση τρόμου , πανικού και μεγάλης πτώσης στο Ελληνικό Χρηματιστήριο
Να είστε σίγουροι ότι τώρα σ΄αυτή την πτώση αγοράζουν τα «κοράκια» του συστήματος αφου απαξιώσουν πλήρως τις μετοχές

Το παιχνίδι φυσικά είναι και πάλι στημένο …

4 σχόλια:

the elf at bay είπε...

Στημένο είναι από καιρό αλλά πόσο θα αντέξουμε; Πλέον όλοι αυτοί οι ορισμοί και οι όροι γίνονται αδιάφοροι. Η ουσία είναι ουσιαστικότερη στα καθημερινά τερτίπια της αγοράς. Τα οποία είναι τουλάχιστον ειδεχθή.

Ανώνυμος είπε...

Και επειδή τα τσακάλια στην γουολ στριτ δεν τρώνε κουτόχορτο, αυτό σημαίνει οτι οι οίκοι αξιολόγησης συνεργάζονται αρμονικά με την ΕΚΤ και άρα με την ΕΕ. Αν δεν ήταν στο κόλπο η γουολ στριτ δεν θα έκαναν την χάρη στην ΕΚΤ. Θα κράταγαν ψηλά τα ασφάλιστρα χωρίς να γίνουν junk τα ομόλογα.
Παρανοϊκός.

the elf at bay είπε...

@Ανώνυμος

Έγραψες.

Ανώνυμος είπε...

Οταν πάει ο 20αρης στο 950 και φαει την κεφαλιά του ΑΙΩΝΑ ,τοτε θα δείτε πως στημένο είναι μονο αυτό που ονειρευόμαστε .

Απολαύστε την ανοδο του ΧΑΑ μεχρι τα τελη Σεπτεμβρη(ληξη σειρας) παραγωγου) αφου δουμε μια σημαντικη διορθωση πρωτα(700 ισως) και καποια στιγμη θα καταλάβουμε πως ότι συμβαινει ειναι απλά ενα φυσικο φαινόμενο και τίποτε αλλο .

Ενα φαινόμενο elliott.