Κυριακή 2 Μαΐου 2010

Το επόμενο βήμα…

Ένα από τα εργαλεία που χρησιμοποίησε η Αμερικανική Κεντρική Τράπεζα για να στηρίξει το σύστημα που κατέρρεε, και στην προσπάθεια της να το σταθεροποιήσει, ήταν και είναι το τύπωμα χρημάτων από φρέσκο αέρα. Έτσι μ΄αυτό τον τρόπο δίνεται η δυνατότητα στην οικονομία να μην πεθάνει από ασφυξία.
Το κύριο μέσο με το οποίο διοχετεύονται τα χρήματα αυτά ήταν και είναι το χρηματιστήριο και οι μετοχές. Όταν το χρέος είναι τεράστιο ένας τρόπος για να το αντιμετωπίσεις χωρίς να καταρρεύσει η οικονομία είναι να το πληθωρίσεις.

Πιστεύουμε ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα και το χρέος των χωρών του ευρω, που μέρος του είναι και το Ελληνικό ζήτημα, αφορά όλες τις χώρες του ευρω, και έχει την λύση του. Και η λύση αυτή δεν είναι άλλη από το τύπωμα ευρω, όπως κάνανε και οι αμερικανοί, από φρέσκο αέρα.

Εδώ βέβαια πρέπει να αναλογιστούμε ότι το ελληνικό θέμα της «κρίσης» έτσι όπως παρουσιάστηκε και εξελίχτηκε ήταν ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΜΕΝΟ. Δεν είχε να κάνει με τα δομικά στοιχεία της ελληνικής οικονομίας, αλλά ήταν προϊόν μιας κατασκευασμένης και συντονισμένης επιθέσης.

Όσον αναφορά και τα άλλα κράτη μέλη της ΟΝΕ, άλλο περισσότερο και άλλο λιγότερο, έχουν το ίδιο πρόβλημα με την Ελλάδα, μεγάλα ελλείμματα και μεγάλα χρέη.
Είναι μονόδρομος για την ΟΝΕ, αν θέλει να υπάρχει, και όλα δείχνουν ότι θέλει να υπάρχει, να αρχίσει να πληθωριζει το χρέος τυπώνοντας νόμισμα.

Αν η Γερμανία ήθελε την Ελλάδα έκτος ΟΝΕ ήταν πολύ εύκολο να το πετύχει, χωρίς καν να θέσει θέμα αλλαγής της συνθήκης της ΟΝΕ. Αρκεί και μόνο μια ακόμα υποβάθμιση της ελληνικής πιστοληπτικής αξιολόγησης κάτω από το ΒΒΒ- , από τις άλλες 2 εκ των 3 εταιριών που αξιολογούν την πιστοληπτική ικανότητα των χωρών.

Αυτό θα είχε σαν άμεση συνέπεια την μη αποδοχή των ελληνικών ομολόγων που βάζουν ως εγγύηση οι τράπεζες για την άντληση ρευστότητας από την ΕΚΤ . Έτσι ήταν σίγουρο ότι ο μόνος δρόμος θα ήταν η έξοδος από την ΟΝΕ και η επιστροφή στην δραχμή. Με παράλληλη βέβαια κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος της χώρας.

Νομίζουμε ότι η συζήτηση για έξοδο της Ελλάδας από την ΟΝΕ με αλλαγή της συνθήκης ήταν για λαϊκή κατανάλωση, μιας και ο τρόπος υπήρχε να οδηγηθεί η χώρα στην έξοδο από μόνη της.

Επόμενος το ερώτημα παραμένει , θα χρεοκοπήσει η Ελλάδα;;;
Αν η Ελλάδα χρεοκοπήσει θα συμπαρασύρει μαζί της και τους άλλους αδύναμους κρίκους της ΟΝΕ, Ιρλανδία, Πορτογαλία, Ισπανία και Ιταλία, και τα πράγματα θα είναι πολύ δύσκολα για την παγκόσμια οικονομία.

Δεν είναι πλέον η Ελλάδα το πρόβλημα είναι όλο το σύστημα της νομισματικής ένωσης και τα τεράστια δημοσιονομικά προβλήματα των χωρών της ένωσης.

Η Γερμανία στάθμισε τις συνέπειες και πήρε τις αποφάσεις της, μια χρεοκοπία της Ελλάδας θέτει σε κίνδυνο όλο το ευρωπαϊκό σύστημα και τότε ακόμα και το ΔΝΤ θα είναι ανίσχυρο με τα 700 δις που κατέχει να το αντιμετωπίσει, καθώς οι συνολικές δανειακές ανάγκες των πέντε προαναφερόμενων χωρών για τα επόμενα 3 χρόνια αγγίζουν τα 1,9 τρις .

Δεν γνωρίζουμε αν η Γερμανία συνεχίσει να υποστηρίζει την απόφαση της για στήριξη, άλλα αν την μεταβάλει ένα είναι σίγουρο, ότι από την στιγμή που το πράξει δεν θα υπάρχει νομισματική ένωση ούτε ευρώ.

Συνεπώς όσο υπάρχει η ένωση ο δρόμος που θα ακολουθήσει η ΕΚΤ για να βγουν από την κρίση τα κράτη μελη της ΟΝΕ είναι ένας και μόνο ένας, τύπωμα χαρτονομίσματος από φρέσκο αέρα, όπως ακριβώς κάνει σήμερα και η Αμερική

Άλλωστε αυτό θα είναι και ευεργετικό και για την ίδια την Γερμανία μιας και θα οδηγήσει σε υποτίμηση του ευρω, και αρα περισσότερες έκτος ευρω εξαγωγές. Όσο για το πληθωρισμό είναι καλύτερο να έχεις λίγο πίεση, παρά να μην έχεις καθόλου πίεση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: