Τετάρτη 19 Μαΐου 2010

Οι μονόδρομοι της Οικονομίας

Η ραγδαία υποχώρηση της ισοτιμίας του ευρω έναντι του δολαρίου είναι αποκαλυπτική του μεγέθους της επικείμενης αύξησης της νομισματικής κυκλοφορίας στην ζώνη του ευρώ μετά την ανακοίνωση του πακέτου των 750 δις ευρω από την Ε.Ε και την ΕΚΤ.

Τα χρήματα βέβαια που θα προστεθούν στην αγορά δεν θα είναι μονό 750 δις, θα είναι πολλαπλάσια. Περίπου 10 φόρες το ποσό αυτό, θα διοχετευτεί στην αγορά μέσω των εμπορικών τραπεζών και του «πολλαπλασιαστή» των χρήματος.
Οι εμπορικές τράπεζες με την σειρά τους μέσω των δανείων θα «κόβουν» ουσιαστικά άφθονο χρήμα που θα κατακλείσει τελικά την αγορά σε μια περίοδο 4 με 6 μηνών.

Η αύξηση αυτή της νομισματικής κυκλοφορίας θα δώσει την ρευστότητα στο σύστημα για να κρατηθεί, ενώ παράλληλα θα δημιουργήσει σταδιακά πληθωριστικές πιέσεις.
Αυτές όμως μπορούν να απορροφηθούν ακόμα και με παρεμβάσεις των κεντρικών τραπεζών όπως είχε γίνει και στην περίπτωση της Αμερικής πριν από ένα περίπου χρόνο , όταν και εκείνη έκοβε αμέτρητο χρήμα, και για να μην υποτιμηθεί σε απίστευτα επίπεδα το δολάριο συμφωνήθηκε να γίνει παρέμβαση από τις κεντρικές τράπεζες της Ευρώπης, της Ιαπωνίας, της Μεγάλης Βρετανίας, του Καναδά, της Ελβετίας και της Ιαπωνίας.

Επίσης οι πληθωριστικές πιέσεις θα εκτοξεύσουν τις τιμές των μετοχών, όπως επίσης μπορεί να απορροφήσουν οι ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές μεγάλο τμήμα του υπερπληθωρισμενου νομίσματος.

Δεν υπάρχει άλλη πρόταση στο τραπέζι έκτος από την εκτύπωση νομίσματος από φρέσκο αέρα με ότι συνέπειες αυτό θα έχει μακροπρόθεσμα για το ίδιο το σύστημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: