Δευτέρα 3 Μαΐου 2010

Και όμως μπορούσαν…Αλλά δεν ήθελαν.

Είναι αφελές να πιστεύει κάνεις ότι η Ελλάδα υπήρχε έστω και μια πιθανότητα στο δισεκατομμύριο να πτώχευε. Το γιατί είναι απλό και δεν έχει σχέση με τα 300δις των ομολόγων της. Ο λόγος είναι τα τρισεκατομμύρια που έπρεπε να πληρώσουν οι τράπεζες και οι αντασφαλιστές στους κερδοσκόπους. Το σύστημα απλά δεν μπορούσε να επωμιστεί το βάρος , θα κατάρρεαν σαν χάρτινοι πύργοι τράπεζες, ασφαλιστικές εταιρείες, αντασφάλειες και πάει λέγοντας.

Είναι οξύμωρο αλλά η εκτίναξη των επιτοκίων δανεισμού ήταν προς «όφελος» της ελληνικής πλευράς , αν έπαιζε το χαρτί αυτό, γιατί ήταν σίγουρο ότι δεν θα αφήναν ποτέ την Ελλάδα να πτωχεύσει, γιατί αν πτώχευε η lehman brothers μπροστά της θα ήταν περίπτερο.

Τα ποσά που παιχτήκαν στα CDS ήταν τεραστία , ενδεικτικά αναφέρουμε ότι σε ένα spread 100 μβ στα 10.000.000 ευρω η εγγύηση , στα καλυμμένα, είναι της τάξεως των 1.000 ευρω, μπορείτε να υπολογίσετε σε spread 400 , 500 και 600 για τι ποσά μιλάμε , σίγουρα είναι μερικά τρισεκατομμύρια.

Με μερικές χιλιάδες ευρω ρίσκου μπορούσαν δυνητικά να έχουν κέρδη δισεκατομμυρίων
Το παγκόσμιο σύστημα λοιπόν δεν θα μπορούσε να αντέξει το μέγεθος αυτής της απώλειες και θα είχαμε αλυσιδωτές αντιδράσεις.

Το μόνο που είχε να κάνει η ελληνική πλευρά είναι να περιμένει, και να ελπίζει σε ολοένα και μεγαλύτερα spread και CDS, γνωρίζοντας ότι ποτέ δεν θα αφεθεί να πτωχεύσει, γιατί αν πτώχευε θα πτώχευαν μαζί της και εκατοντάδες τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρείες της Ευρώπης και της Αμερικής.

Και το σύστημα πλέον δεν θα μπορούσε να το διαχειριστεί αυτό, θα ήταν συστημικός κίνδυνος που θα απειλούσε την ιδια την παγκόσμια οικονομία.
Το ερώτημα όμως είναι γιατί η ελληνική κυβέρνηση έπαιξε το χαρτί του ΔΝΤ και οδήγησε την χώρα σ΄αυτή λύση που δεν χρειαζόταν .

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΜΗΠΩΣ Ο ΣΤΟΧΟΣ ΕΙΝΑΙ Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ?Η ΚΑΤΑΡΕΥΣΗ ΤΗΣ ΘΑ ΕΦΕΡΝΕ ΚΟΝΤΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ - ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Ανώνυμος είπε...

http://emprosdrama.blogspot.com/2010/05/blog-post_3017.html

SW είπε...

http://www.swimming.gr/index.php/2010-01-21-12-27-11/2010-01-21-12-45-27/227--09092009-2009-7-.html

Ανώνυμος είπε...

θα πάνε σε αναδιάρθρωση χρέους για να πάνε στο ταμείο να πάρουν παραδάκι για τους πελάτες τους και στη συνέχεια έχοντας ξεφορτωθεί τις επισφάλειες θα μας πτωχεύσουν έχοντας εμπράγματες εγγυήσεις θα ρευστοποιήσουν τα εδάφη μας τα ύδατα τις φυσικές ομορφιές, τα μνημεία, ότι είναι δημόσιο με δυό κουβέντες. Και μετά μη έχοντας ως έλληνες άλλο τίποτα δικό μας, παιδεία πολιτισμό τα έχουν αλώσει από καιρό, θα γίνουμε σαν τα μούτρα τους. Χωρίς πρόσωπο, χωρίς χαρακτήρα, μόνο φράγκα και λάϊφ στάϊλ.