Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2011

Καμία δυνατότητα επιλογής…


Σ΄ αυτή τη χώρα αλλά και στο σύγχρονο  «δημοκρατικό» κόσμο που ζούμε υπάρχει αυτό που ονομάζουν ελευθερία επιλογής.
Είναι η ψευδαίσθηση που καλλιεργείται ότι η επιλογή είναι δίκη σου και εσύ ως πολίτης επιλέγεις. Δημιουργούν έτσι την ψεύτικη εντύπωση ότι ο πολίτης αποφασίζει, και αυτός και μόνο αυτός με την βούληση του καθορίζει το παρόν και το μέλλον, θεμέλιο της «δημοκρατίας»αλλωστε η λαϊκή κυριαρχία.
Η πραγματικότητα όμως είναι διαφορετική, ο πολίτης οδηγείται στο να αισθάνεται και να «βιώνει» αυτή την ελευθερία με το να έχει δικαίωμα να επιλέγει μεταξύ ασήμαντων πραγμάτων που δεν έχουν κανένα ουσιαστικό αντίκτυπο  στην ζωη του, και στην πραγματικότητα που του επιβάλουν και τον περιτριγυρίζει.
Για όλα τ΄ άλλα που επηρεάζουν  την ζωή του άμεσα και καθοριστικά δεν έχει καμία δυνατότητα επιλογής. 
Έτσι οι μοναδικές πραγματικές επιλογές που έχει να κάνει ο πολίτης σήμερα είναι περισσότερο «οικολογικού» περιεχόμενου και σε καμία περίπτωση πολιτικού. Γιατί αν θα μπορούσε να είχε ελευθερία επιλογής  σε πολιτικό επίπεδο τότε θα μπορούσε ν΄ αλλάξει και η πραγματικότητα που βιώνει,  και να αναδυθεί μια άλλη κατάσταση που να αντανακλούσε τις πραγματικές επιθυμίες και την βούληση του .
Δυστυχώς αυτές οι "ελεύθερες επιλογές" καλούν τον πολίτη να επιλέξει μεταξύ πλαστικής ή χάρτινης σακούλας για τα σκουπίδια  και τα ψώνια του , για το αν θα είναι παράνομο  ή νόμιμο το κάπνισμα, αποστερώντας του όμως το δικαίωμα της επιλογής για τις   δανειακές συμβάσεις που του επιβάλουν , τους φόρους και τα  χαράτσια , και για ότι επηρεάζει άμεσα την ζωή του, το παρόν και το μέλλον του.
Γι΄ αυτά δεν έχει καμία επιλογή , γι΄ αυτά αποφασίζουν άλλοι γι΄ αυτόν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: