Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2011

Η «τελική λύση» της Γερμανικής αρχής…


Άλλωστε μην ξεχνάτε ότι η πιο ακραία μορφή της «ελεύθερης» αγοράς ,του νόμου της προσφοράς και της ζήτησης, εφαρμόστηκε με απόλυτη επιτυχία κατά την διάρκεια της κατοχής 1941-1944 στην Ελλάδα.
Της «ελεύθερης» αγοράς που επέβαλε στους λιμοκτονούντες πολίτες να ξεπουλάνε σπίτια και περιουσίες για λίγο φαγητό και μια οκά λάδι.
Τότε που η «ζήτηση»  διαμόρφωνε τις «τιμές» των προϊόντων, και οι μαυραγορίτες ως γνήσιοι εκφραστές του μοντέλου της ακηδεμόνευτης οικονομίας πλούτισαν .
Ο χειμώνας 41-42 ήταν η φοβερή ευκαιρία για τους θιασώτες της «ελεύθερης» αγοράς στην τότε κατοχική Ελλάδα. Αφού πήραν ότι ειχε ο κάθε πολίτης, χρυσαφικά, βέρες, έπιπλα κ.α., έβαλαν στο στόχο τους την ακίνητη περιουσία των λιμοκτονούντων πολιτών. Είπαμε πρόσφορα και ζήτηση, πρόσφορα και ζήτηση.
 Έτσι στην «ελεύθερη» αγορά της κατοχής ανταλλάχτηκαν σπίτια και χωράφια για λίγες λίρες και μερικής οκάδες λάδι ή ένα τσουβάλι φακές και ότι άλλο μπορούσε να κρατήσει στη ζωή αυτού που πρόσφερε το σπίτι και το βιος του στον μαυραγορίτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: