Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2010

Πάρτε τώρα που γυρίζει…



Τα χρήματα που πρέπει να εξοικονομήσουμε με τους νέους φόρους που συνεχώς επιβάλλονται, για να ησυχάσουν οι «αγορές», δεν είναι για την αποπληρωμή των παλαιών χρεών μας , είναι για το ξεπληρωμα των μελλοντικών. Έτσι η «νέα Ρώμη» διασφαλίζει την κυριαρχία της.

Δεν έχει άμεσο πρόβλημα η χώρα που να την οδηγεί στην χρεωκοπία , το σκηνικό της «πτώχευσης» είναι στημένο από τις ίδιες της τράπεζες που πρόθυμα προσφέρθηκαν να δανείσουν 25 δις ευρω στην Ελλάδα στο τελευταίο κοινοπρακτικό δάνειο, λίγες εβδομάδες πριν, με επιτόκιο 6,2%.

Με ποια λογική προσφέρουν τόσο απλόχερα 25 ολόκληρα δις , με το αζημίωτο βεβαίως, σε χώρα που είναι «πτωχευμένη», όπως οι ίδιες διατείνονται
Το συνολικό εξωτερικό της χρέος είναι 112,5% του Α.Ε.Π. για το 2009 και το εκτιμώμενο χρέος για το 2010 είναι 125% . Όταν το αντίστοιχο γερμανικό είναι 170%, το Γαλλικό 230% και της Μεγάλης Βρετάνιας 400%.

Το Έλλειμμα λίγο ή πολύ είναι στα πλαίσια των δυτικών οικονομιών, βλέπε Ηνωμένες Πολιτείες με έλλειμμα 12, 9%, Ιαπωνία με έλλειμμα 10,5% κτλ.
Άρα δεν έχουμε δομικά στοιχειά που να δικαιολογούν την κατάρρευση της οικονομίας και παύση πληρωμών.
Αυτό που γίνεται είναι ένα κερδοσκοπικό παιχνίδι παρόμοιο με εκείνο που έκαναν οι κερδοσκόποι στην δεκαετία του 90 όταν επιτιθονταν στα εθνικά νομίσματα των ευρωπαϊκών κυρίως χωρών . Ένα παράδειγμα είναι η Μεγάλη Βρετάνια και η επίθεση που είχε δεχτεί από το fund του Σόρος.

Τι γίνεται λοιπόν σε μια τέτοια περίπτωση, οι «κερδοσκόποι» που δεν είναι άλλοι από τις τράπεζες και τα funds, παίρνουν μαζικά αρνητικές θέσεις έναντι, όπως στην δική μας περίπτωση, των ομολόγων μιας χώρας, και των cds, των ασφαλίστρων κινδύνου.

Το κερδοσκοπικό παιχνίδι σε τέτοιο επίπεδο ενάντια σε μια χώρα προϋποθέτει δυο πράγματα, το πρώτο είναι η πολιτική κάλυψη, γίνεται λοιπόν η επίθεση αυτή με τις ευλογίες κάποιων χωρών ή και ορχηστρώνεται από αυτές. Γιατί σε αντίθετη περίπτωση οι «κερδοσκόποι» μπορεί εν ριπή οφθαλμού να κάψουν τα χέρια τους, …όταν υπάρχει πολιτική βούληση. Το δεύτερο που προϋποθέτει είναι συμπαράσταση από τα ΜΜΕ που θα παίξουν τον τρόμο και τον φόβο, δημιουργώντας πανικό και ένα ντόμινο αρνητικών αντιδράσεων.

Η επίθεση λοιπόν άρχισε…

Η επίθεση έχει στόχο και τα ομόλογα και τα cds, τα ασφάλιστρα κινδύνου δηλαδή των ομολόγων, αλλά έχει και έναν άλλο στόχο, τις επόμενες δημοπρασίες των ελληνικών ομολόγων όπου εκεί οι «κερδοσκόποι», δηλαδή οι τράπεζες, μπορούν να αποκομίσουν τεράστια ωφέλει.

Τώρα τι μπορεί να κάνει μια χώρα , και ειδικά μια χώρα της Ευρωζώνης για να αμυνθεί ; Σίγουρα ΟΧΙ να βγάλει τον πρωθυπουργό της να μιλάει σε απευθείας μετάδοση στο υπουργικό συμβούλιο για «ασθενή σε εντατική» και για «απώλεια της εθνικής κυριαρχίας». Αυτά είναι τραγικά και σίγουρα εργάζονται προς όφελος του πανικού και των κερδοσκόπων.

Κατ’ αρχήν άμεση κατάργηση του «short selling» στο χρηματιστήριο .
Άμεση προσφυγή στην Ε.Ε. και στο Eurogroup, καθώς και στην Ε.Κ.Τ με αίτημα την απαγόρευση του «short selling» στα ομόλογα μέχρι ομαλοποιήσεως της κατάστασης , το ίδιο ισχύει και για τα cds, μόνο αν κατέχεις ομόλογα θα μπορείς να αγοράσεις ή να πουλήσεις cds , δηλαδή ασφάλιστρο κινδύνου του αντίστοιχου ομολόγου.

Ένα άλλο βήμα, ζήτα από την Ε.Κ.Τ. για όσο διαρκεί η «επίθεση» να δέχεται τα ομόλογα της Ελλάδος ως «άμεσες εγγυήσεις» που θα παρέχονται στην χώρα για την άντληση χρήματος. Αυτό μπορεί να έχει την μορφή κατάθεσης σ΄ έναν άτοκο και δεσμευμένο λογαριασμό, που σταδιακά θα αποδεσμεύει χρήματα προς την Ε.ΚΤ. και πάλι, με την άντληση του ισόποσου από την αγορά, σε λογικό για την Ελλάδα επιτόκιο.

Άλλο βήμα, αφού όλοι συμφωνούν ότι η Ελλάδα δέχεται κερδοσκοπική επίθεση, κάθε χώρα από την ευρωζώνη δίνει εντολή στις κρατικές της τράπεζες να λάβουν μέρος σε ένα κοινοπρακτικό δάνειο με λογικό και όχι τοκογλυφικό επιτόκιο.
Η Ελλάδα δεν έχει πρόβλημα άντλησης χρημάτων, το είδαμε αυτό όταν πριν από λίγες εβδομάδες της πρόσφεραν οι ίδιοι ξένοι και έλληνες κερδοσκόποι 25 δις ευρώ με επιτόκιο 6,2 %.
Αν τίποτα απ΄ όλα αυτά δεν γίνουν, εμ τότε καταλαβαίνεις ποιος είναι πίσω από την επίθεση αυτή και ποιος την κατευθύνει, και τότε πρέπει να το καταγγειλλεις ανοιχτά.
Θέτεις επίσης ζήτημα άμεσης αποχώρησης από την ευρωζώνη γιατί δεν υπάρχει κανένας λόγος να μείνεις σε αυτή.

Άλλωστε Δεν μπορεί χώρες που έχουν το ίδιο νόμισμα να δανείζονται με διαφορετικά επιτόκια , τι νομισματική ένωση είναι αυτή;;;

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Πολύ ενδιαφέροντα (ανατρεπτικά...) στοιχεία!
Ποιά είναι η πηγή σου?
Πού τα βρήκες?

Ανώνυμος είπε...

Σύμφωνοι ! Τα ίδια λέω κι εγώ. Σε τσιτάρω στο http://neotera.wordpress.com/