Τετάρτη 14 Ιανουαρίου 2009

Οι νέες «ειδήσεις» ενός παλαιού συστήματος ...

Νέα μέσα στην υπηρεσία των ιδίων διαχρονικών σκοπών.

Η επιλογή ενός διαφορετικού μέσου για την ενημέρωση, δεν προϋποθέτει αυτόματα και την αλλαγή, και την αποσύνδεση της ενημέρωσης αυτής καθ΄ αυτής που αυτά που τα άλλα παραδοσιακά μέσα παρέχουν, και από τους σκοπούς που όλοι οι «διαπλεκόμενοι» της ενημέρωσης εξυπηρετούν .

Τον τελευταίο καιρό βλέπουμε μια ολοένα και αυξανομένη στροφή των πολιτών να επισκέπτονται και να ενημερώνονται από τα blog για την επικαιρότητα, και να αντλούν από αυτά πληροφορίες.

Υπάρχει επίσης και η διάχυτη άποψη ότι αυτό θα επιφέρει ή επιφέρει την αλλαγή στο τρόπο μετάδοσης της είδησης και της πληροφορίας, και της απεξάρτησης της από «σκοπιμότητες». Και μέσω αυτού του τρόπου, ο πολίτης μπορεί να έχει πρόσβαση στην αντικειμενική ενημέρωση. Πράγμα που με πολύ έντεχνο τρόπο πλασάρουν.

Η αλλαγή στην ενημέρωση δεν προέρχεται από την επιλογή του μέσου που επιλέγεις για να δημοσιοποίησης την είδηση, αλλά από την πολιτική και την δομή, και τους σκοπούς της ομάδας ή της εταιρίας που παρέχει τις ειδήσεις. Άλλωστε η ιδιοκτησία καθορίζει πάντα το περιεχόμενο του μέσου

Βεβαίως και στο διαδίκτυο υπάρχουν εκατομμύρια blog που αναρτούν καθημερινά κείμενα και ειδήσεις, κοιτάξετε όμως αυτά το blog που βρίσκονται στις πρώτες θέσεις και μονοπωλούν την επικαιρότητα και διοχετεύουν ειδήσεις.

Είναι τα ιδία άτομα, είναι τα ιδία συμφέροντα, είναι οι ίδιες δομές, που στηρίζουν, στήριζαν ή εκτράφηκαν στον ίδιο διεφθαρμένο κόσμο τόσο των εφημερίδων όσο και της τηλεόρασης και του ραδιοφώνου

Ο απλός ο blogger έχει από απειροελάχιστη μέχρι μηδαμινή διείσδυση, ότι και αν πει ότι και αν γράψει, την ιδία διεισδύσει που θα είχε και αν τύπωνε μια μικρή εφημερίδα σε ένα τυπογραφείο ή φωτοαντιγραφειο. Δεν αποτελεί ούτε κίνδυνο ούτε τον υπολογίζει κανείς.

Ο απλός blogger μπορεί μονό περιστασιακά να γραφεί και να καταθέτει την είδηση του ή την άποψη του κυρίως λόγω άλλων εργασιών του.
Αναρτά και σχολιάζει θέματα επικαιρότητας που του «επιβάλουν» ή και ακόμα προσωπικές εμπειρίες του. Δεν μπορεί να λειτουργήσει σαν ειδησεογραφικό ιντερνετικο κανάλι όπως λειτουργούν όλα τα πρώτα σε επισκεψιμοτητα blog.
Αντιθέτως ο απλός bloggr αποτελεί καλή « μαγιά» για το πλασάρισμα στην αγορά της καινούργιας ιδέας των μεγάλων κολοσσιαίων πολυεθνικών εταιριών που τα προωθούν.

Με αυτό δεν θέλουμε να πούμε ότι τα blog είναι άχρηστα ή οτιδήποτε άλλο τέτοιο πράγμα, άλλωστε επιλέγουμε και εμείς να μην τυπώνουμε τις απόψεις μας στο φωτοτυπικό αλλά να τις αναρτούμε εδώ.
Αυτό που θέλουμε να πούμε, είναι ότι ο μύθος της ελεύθερης ενημέρωσης που σπάει δεσμά και απελευθερώνει τον πολίτη, πρέπει να σταματήσει να εκλαμβάνεται σαν πραγματικό γεγονός λόγω της μετατόπισης του κοινού από ένα μέσο σε ένα άλλο, από τις εφημερίδες στα blog.
Οι δομές αυτές καθ΄ αυτές, οι άνθρωποι, αλλά και οι σκοποί που τους ωθούν στην δημιουργία των blog που βρίσκονται στις πρώτες θέσεις, επειδή τους επιλέγει το ίδιο κοινό που διάβαζε πριν τις εφημερίδες τους, δεν είναι η ενημέρωση του πολίτη.
Είναι και παλι ο αποκλεισμός του πολίτη, ο αποπροσανατολισμός του και η διαιώνιση του ίδιου διεφθαρμένου συστήματος.

Δείτε τα πρώτα σε επισκεψιμοτητα blog, ένα προς ένα, το «τρωκτικό» αποτελείται από την ιδία ομάδα που υποστήριζε τον εκφραστή του «εθνικού συστήματος» πληροφοριών, δημοσιογράφο Τριανταφυλλοπουλο. Ο ίδιος άνθρωπος που ήταν αρχισυντάκτης στις εκπομπές του, ο ίδιος είναι επικεφαλής του τρωκτικού και παρέχει τις «ανεξάρτητες» ειδήσεις του, και σύγχρονος και τις συμβουλευτικές του υπηρεσίες στον Κοντομηνα όπου εργάζεται ως σύμβουλος του.

Η « ζούγκλα» του «δημοσιογράφου» δεν χρειάζεται σχολιασμό, γιατί αν νομίζει κάποιος ότι επειδή έγινε από τηλεοπτική και ιντερνετικη αυτό την έκανε αδέσμευτη και ανεξάρτητη μάλλον βρίσκεται σε άλλη διάσταση.

Το press-gr προέρχεται από αυτό καθ΄ αυτό το σύστημα , βγαλμένο από τους κόλπους της ιδίας μήτρας ενός συστήματος που υπηρετούν πιστά και σταθερά. Όλοι οσοι το αποτελούν είναι στελέχη εκδοτικών και τηλεοπτικών επιχειρήσεων, που με τις επιλογές τους και την παρουσία τους προβάλουν, και υιοθετούν, την πολιτική γραμμή που τους δίνεται. Λειτουργούν δηλαδή σαν «βαποράκια» για να είμαστε ακριβέστεροι.

Ένα άλλο blog το «antinews», το οποίο με την σειρά του πλασάρεται σαν «σοβαρό» και «έγκυρο», είναι απίθανο το τι προβάλει και το τι περνάει σαν «ανεξάρτητη» ενημέρωση.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα ότι πρώτο αυτό υιοθέτησε την περίφημη εκδοχή του κειμένου που μετά, με αλλά λόγια αλλά ίδια ουσία, ανάρτησε ο ριζοσπάστης για την υπεράσπιση του δολοφόνου μπάτσου.

Πρώτο αυτό, το antinews, «ενημέρωσε» μέσα από το blog του ότι την ιδία μέρα με την δολοφονία, γινόταν και το παιχνίδι πόλο του παναθηναϊκού, και ο δολοφονημένος Αλέξης, ήταν οπαδός της ομάδας, και τόσο κατά την διάρκεια όσο και μετά την λήξη του παιχνιδιού, χούλιγκαν έκαναν επεισόδια.
Μετά δε από αυτά τα επεισόδια ένας αριθμός ατόμων κατευθύνθηκε από το Χαλάνδρι στα Εξάρχεια, ανέφερε μάλιστα με νόημα το «αδέσμευτο» όργανο της αστυνομίας , ότι η αστυνομία είχε πληροφορίες ότι οι «χούλιγκαν»!!! θα έκαναν επεισόδια στο κέντρο, και ότι τελικά αυτά δεν μπόρεσαν να τα αποτρέψουν κτλ κτλ .

Αν δεν πιστεύεται στα μάτια σας πηγαίνατε στις αναρτήσεις των «ειδικών» δημοσιογράφων του antinews να τις διαβάσετε μονοί σας.
Όλος αυτός ο οχετός που ουσιαστικά κατασκευαστικέ από την ιδία της ΕΛ.ΑΣ περνούσε μέσα από τις ηλεκτρονικές σελίδες των ειδικών «συνεργατών» και του antinews.

Αυτοί λοιπόν και άλλοι πολλοί όπως το κουρδιστό πορτοκαλί, το πρεζαTV , το Presmme κ.α. που αν τους «ψάξετε» θα δείτε ότι παραπέμπουν σε δημοσιογράφους που εκτρέφονται από το ίδιο σύστημα που παράγει διαφθορά και το υπηρετούν σαν στελέχη του ή από συμφέροντα που αντιπροσωπεύουν την ιδία την διαφθορά.

Το ότι μπορείς και γραφεις στα blog, δεν σου δίνει περισσότερη ή λιγότερη ελευθερία απ΄ ότι σου έδινε η αποτύπωση των σκέψεων σου και της γνώμης σου σε ένα κομμάτι χαρτί . Ούτε η δημοσιοποίηση αυτής της γνώμης, της ατομικής της προσωπικής, γίνετε γνωστή σε περισσότερο κόσμο.

Απλός το χαρτί αντικατασταθηκε από την οθόνη του υπολογιστή, τόσο απλά, ούτε επαναστάσεις , ούτε ανατροπές στις δομές και στους σκοπούς της ενημέρωσης,ισως μερικές ανακατατάξεις στις εταιρίες και στα συμφέροντα που «εμπορεύονται» την είδηση .

Δεν υπάρχουν σχόλια: