Τετάρτη 27 Απριλίου 2011

Γιατί ανεβαίνουν τα Spreads και τα CDS τώρα…


Η ελληνική κυβέρνηση έπαιξε και παίζει χέρι χέρι με τους «κερδοσκόπους» το παιχνίδι του τρόμου, πρώτα για να οδηγήσει την Ελλάδα στο ΔΝΤ και την κηδεμονία, και τώρα για να ξεπουλήσει κάθε κομμάτι δημόσιας περιουσίας που έχει αξία.

 Το έχουμε αναφέρει κατ΄ επανάληψη στις προηγούμενες αναρτήσεις μας, θα  ξαναπούμε για μια ακόμα φορά τον κύριο λόγο που ανεβαίνουν τόσο το επιτόκια των ελληνικών ομολόγων στην δευτερογενή αγορά , τα Spreads, όσο και τα ασφάλιστρα κινδύνου επι των ελληνικών ομολόγων, τα CDS.

Ο κύριος λόγος που συμβαίνει τώρα αυτό είναι η λήξη των CDS , αρκετά εκ των οποίων λήγουν στις 27 Απριλίου και στις 4 Μαΐου.Το ποσό των CDS που λήγουν αντιστοιχούν περίπου σε 100 δις ευρω ονομαστικής αξίας ασφαλισμένου κεφαλαίου ομολόγων του ελληνικού δημόσιου .
Με το CDS ΝΑ ΕΚΤΟΞΕΥΕΤΑΙ ΣΤΙΣ 1200 ΚΑΙ 1300 μονάδες, και τα διεθνή ΜΜΕ να ωρύονται για αναδιάρθρωση ΤΩΡΑ, ωθούνται τόσο οι κάτοχοι των ελληνικών ομολόγων να τα ασφαλίσουν ξανά  αγοράζοντας νέα CDS, ενώ συγχρόνως οι «κερδοσκόποι» ξανοίγουν νέες θέσεις σε CDS χωρίς να διακρατουν ελληνικά ομολόγα.
Τώρα λοιπόν που λήγουν τα CDS, τα ασφάλιστρα δηλαδή κινδύνου επι των ελληνικών ομολόγων , και πρέπει οι επενδυτές που θέλουν να τα ανανεώσουν ν΄αγοράσουν καινούργια για να διασφαλίσουν την επένδυση τους στα ελληνικά ομόλογα, άρχισε ξαφνικά από το πουθενά η «συζήτηση» για την άμεση αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.
Συζήτηση βέβαια που την εκμεταλλεύεται και η ελληνική κυβέρνηση, αλλά και οι γερμανοί, για να επιβάλουν και να περάσουν κάτω από τον πανικό της χρεωκοπίας, λόγο εκτόξευσης των ασφάλιστρων κινδύνου, αυτά που έχουν σχεδιάσει.
Έτσι λοιπόν το παιχνίδι παίζεται ως εξής, δεν μπορεί να υπάρξει αύξηση των cds χωρίς την αυτόματη αύξηση στα επιτόκια των ομολόγων.
Το γιατί είναι απλό ο αντισυμβαλλόμενος που πουλάει τα cds είναι τράπεζα, που έχει παράλληλα στα χαρτοφυλάκια της και ελληνικά ομόλογα , έτσι δεν μπορεί να είναι διπλά εκτιθέμενη η τράπεζα και στα cds και να κατέχει και τα ιδια ομόλογα για τα οποία πουλάει ασφάλιστρα κινδύνου. Βγαίνει λοιπόν και πουλάει ομόλογα.. .
Αυτοί όμως που εκδίδουν τα CDS είναι τράπεζες, και την συγκεκριμένη αγορά σε ποσοστό 85% την ελέγχουν 3 διεθνής τράπεζες. Όταν λοιπόν τα CDS ανεβαίνουν στις 1200 μονάδες σημαίνει ότι αυτός που θα αγοράσει συμβόλαια  θα καταβάλει 1.200.000  ασφάλιστρα ετησίως για κάθε 10.000.000 ασφαλισμένου συμβολαίου. Σημαίνει λοιπόν ότι για ανανέωση 100 δις ομολόγων  πληρωμή 12 δις ασφαλίστρων για ένα έτος.
Οι τράπεζες όμως που τα εκδίδουν γνωρίζουν , και να είστε σίγουροι γι΄αυτό, ότι δεν θα χρειαστεί να αποζημιώσουν τους κατόχους των CDS λόγο χρεοστασίου της Ελλάδας.
Έτσι αυτές οι εκδότριας τράπεζες κερδίζουν τεράστια ποσά. Αυτός είναι ο λόγος της εκτόξευσης των spread και των CDS. Πράγμα όμως που το γνώριζε η ελληνική κυβέρνηση και επένδυσε στο πανικό που αυτό θα δημιουργούσε στους πολίτες.
Γι΄αυτό και η χρονική επιλογή των νέων μετρων αλλα και των ιδιωτικοποιήσεων τώρα με το σύνθημα πουλάμε ή πτωχεύουμε...

Δεν υπάρχουν σχόλια: