Τρίτη 19 Απριλίου 2011

Ότι «λάμπει» δεν είναι πάντα χρυσός…


Ο κύβος ερρίφθη, το πακέτο των νέων μέτρων και των ιδιωτικοποιήσεων έστω και περιληπτικά ανακοινώθηκε. Οι «επίσημες» διαρροές περι αναδιάρθρωσης από πολιτικούς, οικονομικούς και κυβερνητικούς παράγοντες έγιναν, οι «δημοσιεύσεις» του ξένου τύπου  και αυτές στο πνεύμα του σχεδίου, τι μένει λοιπόν τώρα να γίνει;;;
Τώρα αυτό που τόσο καιρό προετοιμαζόταν και είχε από την αρχή συμφωνηθεί  πρέπει να υλοποιηθεί. Γι΄αυτό το λόγο δεν ανακοίνωσαν λεπτομέρειες για το μεσοπρόθεσμο όπως το ονόμασαν  σχέδιο  αλλά έδωσαν μια συνοπτική περιγραφή. Το έκαναν για να δοθεί χρόνος για τις «διαρροές» περί αναδιάρθρωσης.
Γι΄ αυτό και αυτή η «κυοφορία» των τελευταίων ημερών για την «αναδιάρθρωση» που έρχεται, δεν γίνεται για να προετοιμάσει το «λαό» όπως μας λένε τα ΜΜΕ , αλλά για να εμπεδωθεί ο καταλυτικός της ρόλος στην «επανεκκίνηση» της χώρας, και η αναγκαιότητα όλων αυτών που θα την ακολουθήσουν .
Η αναδιάρθρωση θα γίνει από τώρα μέχρι τη λεπτομερή εξαγγελία των μέτρων για τις ιδιωτικοποιήσεις.
Έτσι ουσιαστικά θα πάμε στις ιδιωτικοποιήσεις σ΄ ένα κλίμα ευφορίας, μετά το κλίμα τρόμου και πανικού,  που θα έχουν δημιουργήσει οι γνωστοί «παράγοντες» της αγοράς, θα είναι το νέο «ξεκίνημα», έτσι θα το παρουσιάσουν, η επανεκκίνηση της οικονομίας όπως επανειλημμένα αναφέρουν, η λύτρωση μετά το δράμα.
Τι πραγματικά όμως υπάρχει πίσω απ΄ όλα αυτά;;
 Στην ουσία η χρεωκοπία της χώρας κάτω από τον επικοινωνιακό μανδύα της «επανεκκίνησης».
Όταν ο ιδιώτης σπρώχνεται να ξεπουλήσει τα υπάρχοντα του για την εξυπηρέτηση των δανειστών του τότε πτωχεύει , και επειδή τα κράτη δεν πτωχεύουν αλλά χρεοκοπούν, εφευρέθηκε το μνημόνιο και η αναθεώρηση της Λισαβόνας για να είναι αυτό εφικτό και στα κράτη.
Η «αναδιάρθρωση» θα έχει 2 σκέλη, το ένα θα είναι η χρονική επιμήκυνση των ομολόγων με παράλληλη μείωση του επιτοκίου των κουπονιών του κάθε ομολόγου,  το άλλο σκέλος είναι η αγορά των ομολόγων που κατέχει η ΕΚΤ στην τιμή κτήσης , η οποία είναι κατά μέσο όρο στο 70% με75% της ονομαστικής αξίας των ομολόγων του ελληνικού δημοσίου. Αυτή δε η «αγορά» από την ΕΚΤ έχει ήδη πραγματοποιηθεί.
Αυτό είναι σε γενικές γραμμές το πρόγραμμα  «αναδιάρθρωσης» του ελληνικού χρέους.
Τι δίνουμε γι΄ αυτό το πρόγραμμα ;;
 Κατ ΄ αρχην εγκρίνουμε την αναθεώρηση της Λισαβόνας, που δίνει το δικαίωμα και το νομικό πλαίσιο στους Ευρωπαίους εταίρους σε περίπτωση που και μετά από αυτή την αναδιάρθρωση, ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΟΜΜΕΝΗ ΚΑΙ ΡΑΜΕΝΗ ΣΤΑ ΜΕΤΡΑ ΤΟΥΣ,  δεν τα βγάλουμε πέρα να μας οδηγήσουν  με την νέα αυτή συνθήκη, που αποφασίστηκε στις 25 Μάρτιου, στην επίσημη πλέον ελεγχόμενη χρεωκοπία.
Παράλληλα μεταβιβάζουμε κρατική περιουσία, δηλαδή ξεπουλάμε κερδοφόρες επιχειρήσεις του δημοσίου και επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, αφήνοντας πλέον τον ίδιο «κερδοσκοπικό» παράγοντα που μας έριξε στο καναβάτσο να ελέγχει και να τιμολογεί το νερό, το ρεύμα, τα τέλη στων διοδίων, τα λιμάνια, τα αεροδρόμια, τους αυτοκινητοδρόμους.
Έπρεπε λοιπόν να γίνουν όλα αυτά που έγιναν για να καταλήξουμε εδώ , έπρεπε να προηγηθεί ο τρόμος και ο πανικός όλων αυτών των μηνών για να μπορούν οι «επενδυτές» να έρθουν…

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Πολύ σωστά τα λές, άλλωστε αυτός ήταν ο σκοπός. Να ξεφορτωθούν "χαρτιά" και να πάρουν πραγματική αξία , όπως επιχειρησεις και γή.

Έτσι κι αλλοιώς ο Σμάγκι το είπε καθαρά : "Αν θέλετε αναδιάρθρωση, πρέπει να πουλήσετε".

Το θέμα είναι τί αντίσταση θα υπάρξει σε αυή την κλοπή.

Ανώνυμος είπε...

Αν καταλαβα καλα αφηνεις να εννοηθει οτι οι επομενοι που θα αναλαβουν σαν κυβερνηση θα εχουν σαν δουλεια να επιτελεσουν τις ιδιοτικοποιησεις.

Δηλαδη η ΕΠΑΝΕΚΙΝΗΣΗ ειναι ο ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΣ που θα ερθει σαν καλοθελητης για να "επανεκινησει" την οικονομια μεσω μεγαλου παζαριου σε ιδιωτικοποιησεις . Πολυ χρημα.

Αυτοι που χανουν βεβαια ειναι οι ΠΟΛΙΤΕΣ.

Αυτα μαλλον εννοεις ετσι ???