Πέμπτη 25 Μαρτίου 2010

Παραπληροφόρηση και σκοπιμότητες τρομοκρατούν .


Και ενώ όλοι περιμένουν την «μεγάλη» απόφαση της Ευρωπαϊκής συνόδου, οδηγημένοι από την μαζική και υστερική πλύση εγκεφάλου των Μ.Μ.Ε. κανείς δεν ανατρέχει στο στήσιμο του σκηνικού της «τραγωδίας».

Όλα άρχισαν τον Οκτώβριο όταν ο διοικητής της ΤτΕ με επιστολή του στις εμπορικές τράπεζες τις καλούσε να απέχουν των δημοπρασιών της ευρωπαϊκής κεντρικής τράπεζας για παροχή ρευστότητας.

Ρευστότητα που ουσιαστικά με την σειρά τους διέθεταν για αναχρηματοδότηση του δημόσιου χρέους, με το αζημίωτο φυσικά, αφού οι τράπεζες αγόραζαν ελληνικά ομόλογα για να τα βάλουν ενέχυρο και να χρηματοδοτηθούν από την Ε.Κ.Τ.
Ουσιαστικά η ενέργεια αυτή έδινε το πράσινο φως για την «κερδοσκοπική» επίθεση.
Ήταν η πρώτη κίνηση που έβαλε την αμφισβήτηση και τις πρώτες υποψίες για την χρηματοδότηση του δημοσίου χρέους.

Μετά ήρθαν «οι ασθενής στην εντατική», η «απώλεια εθνικής κυριαρχίας», οι υποβαθμίσεις από τις «αξιόπιστες εταιρείες» πιστοληπτικής αξιολόγησης, που μια μέρα πριν την πτώχευση της Lehman Brothers αξιολογούσαν τα ομόλογα της με ΑΑΑ.

Μετέπειτα είχαμε συμβούλια επι συμβουλίων, μέτρα επι μέτρων, πολιτικές στηρίξεις επι στηρίξεων. Τα επιτόκια όμως δεν έλεγαν να πέσουν . Και κάποια στιγμή μετά από σκέψεις για προσφυγή στο ΔΝΤ ήρθε η απόφαση ότι στην σύνοδο της 25η Μαρτίου θα έπρεπε η ευρωπαϊκή ένωση να έδινε λύση στο ελληνικό πρόβλημα.

Δεν έχουμε καταλάβει όμως την ουσία του προβλήματος όπως το θέτει η ελληνική κυβέρνηση και στην έκταση που το παρουσιάζει.

Η διάφορα του επιτοκίου των ελληνικών ομολόγων σε σχέση με τα γερμανικά ομόλογα 10ετιας είναι περί της 320 μ.β. μια δίκαιη αποτίμηση θα ήταν γύρω στις 180 μ.β. μιλάμε δηλαδή για μια επιβάρυνση της τάξεως των 240 εκ. ευρω για την άντληση 20 δις ευρω.
240 εκ. ευρω σε πρώτη φάση είναι η διαφορά που θα μας οδηγήσει στην στάση πληρωμών ;;;

Αυτό είναι το πρόβλημα ;;; η μήπως υπάρχει κάτι άλλο που δεν το γνωρίζουμε ;;;
Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι για το υποβρύχιο, που έγερνε για χρόνια, δαπανήθηκαν περι των 500 εκ. ευρω.

500 ολόκληρα εκ. πληρωμένα εδώ και χρόνια και χαμένα στα λιμάνια της Γερμανίας όπου βρισκόταν το υποβρύχιο και κανένα πρόβλημα για την ελληνική οικονομία.
Γιατί λοιπόν τα 240 εκ. ευρω στην περίπτωση που δανειστούμε 20 δις ευρω να είναι πρόβλημα ;;;

Τι τελικά είναι πίσω από το ψεύτικο σκηνικό που στήσανε ;;;

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αναρωτιέμαι γιατί δεν βλέπουμε/ακούμε τέτοια σχόλια στα τηλεοπτικά παράθυρα των έγκυρων καναλιών/εφημερίδων.

Ανώνυμος είπε...

Έπρεπε να φτάσουμε στο αμήν για να κάνει δεκτά τα Ελληνικά ομόλογα η ΕΚΤ?
Δέν έπρεπε να είχε γίνει από την αρχή? ή έστω μετά τα μέτρα?