Δευτέρα 29 Μαρτίου 2010

Για μια στιγμή εξουσίας παραπάνω…

Δεν είναι όλοι της «εκλογικής τους περιφερείας»… Υπάρχουν και πιράνχας πιο αρπακτικά απ΄ αυτούς.

Αν κοιτάξουμε τα δημοσιονομικά των χωρών του δυτικού κόσμου όλες σχεδόν οι χώρες είναι στα πρόθυρα μιας εν δυνάμει χρεοκοπίας. Η Ελλάδα δεν αποτελεί ούτε παράδειγμα, ούτε εξαίρεση. Γιατί λοιπόν βάλλεται και για ποιο λόγο επιλέχτηκε η χώρα για την επίθεση αυτή.

Όταν τα γεγονότα διαδραματίζονται τότε η εξέλιξη παίρνει από μόνη της μια δυναμική, ειδικά αν οι αποφάσεις και οι κινήσεις είναι απελπιστικά λανθασμένες.
Και στην περίπτωση της Ελλάδας οι κινήσεις των «ελλήνων παικτών» ήταν τραγικές. Μια αδύναμη και άχρωμη ελληνική κυβέρνηση που νόμιζε ότι μπορεί να «παίξει» παιχνίδι χωρίς συνέπειες με τα πιράνχας των «αγορών» και να εξασφαλίσει το μικροπολιτικό της κέρδος, εδραιώνοντας την παραμονή της στην εξουσία για όσο περισσότερο διάστημα μπορούσε.

Τα πράγματα όμως αν δεν ξέρεις να τα οδηγείς εκεί που θέλεις και δεν έχεις την δύναμη και την διορατικότητα να τα επιβάλεις … πολλές φόρες γυρίζουν εναντίων σου.
Έτσι από την «νέα απογραφή» και την αναχρηματοδότηση των χρεών μας καταλήξαμε να μιλάμε για ενδεχόμενη χρεοκοπία της χώρας και για επιτόκια που ούτε η Βουλγαρία δεν πληρώνει.

Όταν όμως ταΐζεις ένα λιοντάρι πρέπει να είσαι προσεκτικός γιατί μπορεί να καταλήξεις στην καλύτερη των περιπτώσεων χωρίς χέρι.

Εδώ ίσως πρέπει να θυμηθούμε τα λόγια του αμερικανού διπλωμάτη ο οποίος έλεγε κατά την διάρκεια της «Μικρασιάτικης καταστροφής» ότι «οι έλληνες πολιτικοί είναι ικανοί να θυσιάσουν τα πάντα για να μείνουν μια εβδομάδα ακόμα στην εξουσία»…

Δεν υπάρχουν σχόλια: