Παρασκευή 26 Μαρτίου 2010

«Δώστε για να τα οικονομήσουμε…»

Φωνάζουν οι «προστάτες» της χώρας και οι ιθαγενείς συνεργάτες τους…


Ας δούμε τα πράγματα χωρίς τον παραμορφωτικό φακό που μας παρουσιάζουν τα γεγονότα τα Μ.Μ.Ε. κάνοντας το δίχως άλλο καλά την «δουλεία» τους. Που δεν είναι άλλη από την παραπληροφόρηση και την στρέβλωση που οδηγεί σε αποβλάκωση.

Μέχρι χτες η Ελλάδα «πτώχευε» και χρεοκοπούσε επειδή τα επιτόκια δανεισμού ήταν και συνεχίζουν , αν και μειώθηκαν ελαφρά, να είναι υψηλά
Η Ελλάδα αυτή την στιγμή αν βγει για δανεισμό, θα αντλήσει χρήματα με επιτόκιο που θα κυμαίνεται περι του 6%.

Με το ίδιο σχεδόν επιτόκιο δανείστηκε και τις δυο προηγούμενες φορες, από την αρχή του έτους, χρειάστηκε να αντλήσει χρήματα. 6,2% την πρώτη φορά και 6,3% την δεύτερη, ενώ και τις δυο φορές οι πιστωτές της πρόσφεραν πολλαπλάσια από το ποσό που ζητούσε.

Συγκεκριμένα την πρώτη φορά η Ελλάδα ζητούσε 3 εως 5 δις ευρω και τις πρόσφεραν 25 δις!!! ενώ την δεύτερη ζητούσε περι τα 5 δις και τις πρόσφεραν 16 δις!!!

Συνεπώς οι δανειστές «παρακαλάνε» για να δανείσουν την χρεωκοπημένη Ελλάδα.
Το θέμα λοιπόν ήταν και είναι το επιτόκιο, και γι΄αυτό θα μπορούσε η Ελλάδα να κηρύξει στάση πληρωμών, έτσι μας λένε σύσσωμη η πολιτική ηγεσία και τα ΜΜΕ. Φαινομενικά ακούγεται ως ένα επιχείρημα που μπορεί να οδηγήσει στην χρεοκοπία, αλλά είναι όμως τα πράγματα έτσι;;;

Το ελληνικό δημόσιο χρειάζεται τις επόμενες εβδομάδες 20 δις ευρω περίπου. Η διάφορα του επιτοκίου που δανειζόταν η χώρα πριν της κρίσης με αυτό που έχει διαμορφωθεί τώρα αναλογεί για το ποσό των 20 δις, στα 250 εκ ευρω περίπου.
Για 250 εκ ευρω θα κηρύτταμε στάση πληρωμών;;;

Ακόμα και αν υποθέσουμε ότι δανειζόμασταν όλα τα χρήματα που έχουμε προγραμματίσει ότι θα δανειστούμε φέτος, περί τα 55δις ευρω, με αυτό το όντος τοκογλυφικό επιτόκιο, η συνολική επιβάρυνση της χώρας είναι 770 εκ ευρω περίπου.
Γι΄ αυτό το ποσό θα χρεοκοπούσε η χώρα ;;; Δηλαδή η Ελλάδα θα χρεοκοπούσε για τα 770 επιπλέον εκ ευρω των τόκων;;;

770 εκ. ευρω είναι το διπλάσιο περίπου που ξοδεύει η χώρα για την συντήρηση του στρατιωτικού σώματος στο Αφγανιστάν. 1,2 εκ. ευρω ημερησίως είναι το ποσό που ξοδεύει η Ελλάδα για την συντήρηση του στρατού της στο Αφγανισταν, δηλαδή 438 εκ ευρω το χρόνο!!!
Και όμως απ΄ αυτή την δαπάνη δεν χρεοκοπούμε, και ούτε τίθεται θέμα , ούτε κατά διάνυα, να την καταργήσουμε ως δαπάνη ,ούτε έστω να την μειώσουμε.

Άρα αφου λοιπόν μπορούμε να συντηρούμε στρατό στο Αφγανιστάν, δαπανώντας το μισό ποσό που μας λείπει για να μην χρεοκοπήσουμε, δεν είναι τόσο δραματικά τα πράγματα όπως θέλουν να μας τα παρουσιάζουν, έκτος και αν οι προθέσεις και οι στόχοι είναι άλλοι, γι΄αυτό και επιλέγονται αυτά τα θέματα να μας οδηγήσουν στην εικονική «χρεοκοπία» των Μ.Μ.Ε.

Πριν από λιγες ημέρες η Ελλάδα συμφώνησε , έκτος την αγορά των φρεγατών και των ελικοπτέρων από την Γαλλία, την ναυπήγηση υποβρύχιων συνολικού κόστους 3, 2 δις ευρω από την Γερμανία.

3,2 δις ευρω για υποβρυχια για μια χώρα που βρίσκεται στο χείλος της χρεοκοπίας είναι αν μη τι άλλο ένα βήμα στο κενό. Και όμως γι΄ αυτά τα 3,2 δια δεν χρεοκοπούμε!!! Χρεοκοπούμε για τα 770 εκ. ευρω της διαφοράς του επιτοκίου!!!
Μπορούμε να απορυθμίσουμε δεκάδες και εκατοντάδες δαπάνες γι΄τις οποίες «δεν χρεοκοπούμε», αλλά για τα 770 εκ. ευρω «χρεοκοπούμε».

Και επειδή τρώγοντας έρχεται η όρεξη, να ξέρετε ότι η λίστα των δαπανών που όταν γίνονται «δεν χρεοκοπούμε» θα αυξάνει και ολοένα, όσο η αύξηση των δημοσίων εσόδων θα αυξάνεται για την κάλυψη των δαπανών που μας λένε ότι εξαιτίας τους «χρεοκοπούμε»…

Δεν υπάρχουν σχόλια: