Τρίτη 30 Μαρτίου 2010

Μεθοδικά μας οδηγούν στο αδιέξοδο…



Αντί να καταργήσει ή έστω να αναστείλει επ΄ αόριστο η Ευρωπαϊκή Ένωση το sort selling των ομολόγων και των cds των ασφαλίστρων κινδύνου , που είναι το όπλο ουσιαστικά στην επίθεση κατά της Ελλάδας, βλέπουμε μια σειρά από παλινωδίες αποφασεων , και από αλλεπάλληλες «δηλώσεις» που ενισχύουν περισσότερο την «κερδοσκοπία».

Τι συμβαίνει πραγματικά ;;; γιατί κανείς δεν αναλαμβάνει την διευθέτηση της κατάστασης που με μια και μονο μια κίνηση μπορεί να καταστείλει την επίθεση αυτή;;;
Από την άλλη βλέπουμε ότι και εντος της Ελλάδας δεν υπάρχει τέτοια διάθεση , όλα παραπέμπουν σε προσπάθεια επιδείνωση της επίθεσης.

Η μια απόφαση μετά την άλλη δίνουν «πάτημα» στους «δανειστές» και στους «κερδοσκόπους» να επιτιθονται συνεχώς οδηγώντας τα επιτόκια των ομολόγων, αλλά και τα ασφάλιστρα κινδύνου, σε πολύ υψηλα επίπεδα.

Και οι δυο πρόσφατες ενέργειες που έγιναν από πλευράς του ΟΔΔΗΧ και κατ΄ επέκταση του υπουργείου οικονομικών για την αναχρηματοδότηση του δημοσίου χρέους ηταν τραγικές. Ηταν κάτι περισσότερο από σίγουρο ότι θα πριμοδοτούσαν την «επίθεση».
Στην χθεσινή πώληση ομολόγων επέλεξαν το 7ετες ομόλογο για την άντληση χρημάτων, ένα ομόλογο που έχει μια πολύ μικρή «αγορά», με ελάχιστη εμπορευσιμότητα, και κατ΄επέκταση μικρή απορροφητικότητα

Αυτή η επιλογή ομολογου για άντληση χρήματος έδωσε την εντύπωση ότι κλείνει η στρόφιγγα της αναχρηματοδότησης του χρέους , γιατί ενώ ζητούσαμε 5 δις μόλις και μετά βίας έγιναν προσφορές για 6,5 δις ευρω , από τα οποία τα 40% τα πρόσφεραν ελληνικές και κυπριακές τράπεζες.

Αν κρίνουμε από την πώληση ομολόγων του Ιανουαρίου που ζητήσαμε 3 εως 5 δις και μας πρόσφεραν 25 δις και από την αντίστοιχη του Φεβρουαρίου που ζητούσαμε 5 με 8 μας πρόσφεραν 16 , τότε μάλλον βλέπουμε μια διάθεση για επιλογές που οδηγούν σε αδιέξοδο.
Χαριστική βολή η σημερινή δημοπρασία 20ετων !!! ομολόγων για να καλύψουν οι sort τράπεζες τις θέσεις τους !!! δηλαδή να καλύψουν τις θέσεις τους οι τράπεζες που είχαν πουλήσει ομολόγα χωρίς να τα κατέχουν!!!

Αντι να κάψουμε τα χέρια αυτών που κερδοσκοπούν βγαίνουμε να τους πουλήσουμε ομολόγα για να καλύψουν τις ανοικτές τους θέσεις, και όπως αποδείχτηκε μάλλον για να τους κάνουμε αβάντα, για να μην αγοράσουν τα ομολόγα και έτσι να κλείσει η δημοπρασία χωρίς να καλυφτεί. Στέλνοντας παντού και ξεκάθαρα το μήνυμα ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να αντλήσει τα χρήματα που ζηταει στις δημοπρασίες των ομολόγων της.

Στήσαμε μια αναπάντεχη δημοπρασία ομολόγων από τα πουθενά, αιφνιδιάζοντας τους πάντες, για να ζητήσουμε χρήμα απ΄ αυτούς που επιτιθονται στα ελληνικά ομόλογα για να κλείσουν τις ανοικτές τους θέσεις !!! ενώ συγχρόνως στείλαμε πεντακάθαρο μήνυμα ότι δεν μας χρηματοδοτούν οι «αγορές».

Αν βάζαμε έναν εκπρόσωπο των «κερδοσκόπων» να διευθύνει τις ελληνικές κινήσεις νομίζουμε ότι δεν θα τα είχε καταφέρει τόσο καλά για τα «κερδοσκοπικά ιδρύματα» που θα εκπροσωπούσε.

Το ερώτημα είναι γιατί τέτοια μεθόδευση για να οδηγηθούμε στην αποτυχία ;;;

Δεν υπάρχουν σχόλια: