Κυριακή 4 Απριλίου 2010

Το είπαν και οι «παπαγάλοι»…

Έντεχνα διοχετεύονται τις τελευταίες μέρες, διάμεσου της γνωστής οδού των «παπαγάλων» και των «αποκλειστικών» ειδήσεων , οι διαθέσεις των ξένων και ίσως και των ντόπιων κερδοσκοπικών κεφαλαίων για «τεστάρισμα» της συμφωνίας της Ε.Ε .

Διαλαλούν λοιπόν οι «καλά» πληροφορημένοι δημοσιογράφοι, που έχουν πάρει «γραμμή» για την δημοσίευση της «αποκλειστικότητας», ότι αρχίζει το τελευταίο στάδιο της επίθεσης με σκοπό την εκτίναξη των spreads και την εξώθηση της χώρας σε παύση πληρωμών και τεχνιτή χρεοκοπία.

Αποφεύγουν όμως έντεχνα να μας πουν γιατί θα το κάνουν αυτό οι ξένοι «κερδοσκόποι» που τους «ενημέρωσαν» για την πρόθεση τους αυτή.

Οι «ξένοι», κερδίζουν μόνο όταν αυξήσουν τα spreads τόσο όσο να μπορεί η Ελλάδα να δανείζεται με τους όρους τους.
Δεν συμφέρει στους «ξένους» κερδοσκόπους η τεχνητή χρεοκοπία της Ελλάδας , μιας και αυτό θα σήμαινε ότι η χώρα θα προσέφευγε στο Δ.Ν.Τ. πριν χρεοκοπήσει.
Έτσι οι τοκογλύφοι των τραπεζών, που «τυχαίνει» να είναι και οι κερδοσκόποι που εκτινάσσουν τα spreads μας και αυτοί που εμπορεύονται το «χρέος», δεν θα κέρδιζαν τίποτα από τα υπέρογκα επιτόκια γιατί η χώρα θα προσέφυγε στο διεθνές νομισματικό ταμείο για δανεισμό και όχι σ΄ αυτούς .

Τα ασφάλιστρα κινδύνου επι των ομολόγων cds είναι το όπλο που εκτοξεύει το επιτόκιο υψηλά, δεν αγοράζουν ασφάλιστρα κινδύνου για να σιγουρευτούν για την εξασφαλίσει των χρημάτων που έδωσαν για την αγορά των ομολόγων,αγοράζουν για να εκτινάξουν τα επιτόκια των ομολόγων.
Δεν υπάρχει περίπτωση να αγοράζει "επενδυτής" ελληνικά ομόλογα πιστεύοντας ότι η χώρα θα πτωχεύσει και να "τζογαρει" στα ασφάλιστρα κινδύνου.

Άλλωστε αυτό θα ήταν και ανόητο , να αγοράσει ένας επενδυτής ομόλογα μιας χώρας με το σκεπτικό ότι η χώρα άμεσα χρεοκοπεί. Τα ασφάλιστρα κινδύνου «παίζονται» χωρίς να υπάρχει ομόλογο να καλύψουν, τζογάρονται με άλλα λόγια, και χρησιμοποιούνται σαν όπλο για να ανεβάσουν τα επιτόκια των ομολόγων.

Αυτή η χρηματιστηριοποιηση του κινδύνου μιας χώρας είναι αν μη τι άλλο γελοία και επικίνδυνη, αποτελεί δε το ιδανικό όπλο εκφοβισμού της χώρας.
Δεν μπορεί να ανοίγει η αγορά και στις 10 π.μ. να κρίνει ότιο κίνδυνος της χώρας είναι αυξημένος και τα επιτόκια δανεισμού πρέπει να αυξηθούν, και στις 12 μ.μ. ότι μεταβλήθηκε ο κίνδυνος και τα επιτόκια πρέπει να πέσουν.
Αυτά είναι εργαλεία που εξυπηρετούν τους «εμπόρους» του χρέους πρωτίστως, και σε αρκετές περιπτώσεις και τα ισχυρά κράτη να επιβάλουν τις «θέσεις» τους και την πολιτική τους.

Αν υπήρχε περίπτωση για άμεση χρεωκοπία της χώρας τότε τα spreads δεν θα ήταν στις 300 – 340 μ.β. αλλά θα είχαν φτάσει στις 1.500 με 2.000 μ.β.
Οι «κερδοσκόποι» δεν δίνουν τα χρήματα τους τόσο εύκολα ώστε να δανείζουν μια χώρα που θα χρεοκοπήσει με επιτόκιο 300 μ.β. περισσότερο από το αντίστοιχο Γερμανικό.

Αν η χώρα προσφύγει στο Δ.Ν.Τ. δεν χρεοκοπεί , τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, άρα ούτε από τα ασφάλιστρα κινδύνου έχουν να κερδίσουν τίποτα οι «παίκτες» .
Η όποια ενέργεια να «τεστάρουν» τα ελληνικά spreads θα είναι μια «πολιτική» κίνηση , αν και εφόσον αυτή εκδηλωθεί.
Δεν θα εδράζεται σε τραπεζικές και «επενδυτικές» αποφάσεις, βλέπε τοκογλυφικές πρακτικές, , γιατί δεν έχουν να κερδίσουν τίποτα αν υποχρεώσουν την Ελλάδα να προσφύγει στο Δ.Ν.Τ.

Αυτοί που έχουν να κερδίσουν είναι φυσικά αυτοί που στα χέρια τους θα έχει περάσει ουσιαστικά και τύποις η διακυβέρνηση της χώρας , περιορίζοντας, ή και αναστέλλοντας, την εθνική της κυριαρχία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: