Παρασκευή 9 Απριλίου 2010

Πόλεμος στα χαρακώματα…

Το πολιτικό έλλειμμα είναι απείρως μεγαλύτερο του οικονομικού.


Εφιαλτική η εβδομάδα για τα ελληνικά ομόλογα, την πορεία της ελληνικής οικονομίας και το μέλλον της χώρας.
Το καράβι μετά από αλλεπάλληλους κλυδωνισμούς φαίνεται ότι δεν μπορεί να σταθεροποιηθεί .
Συνήθως στις μεγάλες φουρτούνες απαιτείτε επιδέξιος καπετάνιος αλλιώς το καράβι χάνετε στα κύματα.

Εδώ και μήνες έχουμε μια περίεργη κατάσταση να ξετυλίγεται, από την μια ο «Έλληνας» ασθενής που βρίσκεται στην εντατική, και από την άλλη ο τιτανικός του Υπουργού(;;;) οικονομικών, δεν μπορούν να βρουν γιατρειά και ελπίδα.

Όλα άρχισαν σαν ένα μικροπολιτικό παιχνιδάκι, τουλάχιστον έτσι θέλουμε να ελπίζουμε. Η δυναμική όμως που πήρε η ελληνική «κρίση», του ασθενή στην εντατική, ξεφεύγει πλέον πέρα από τα στενά όρια της Ελλάδας .

Τα συμφέροντα άλλωστε των «παικτών που εκμεταλλεύτηκαν τις ελληνικές παλινωδίες που προέκυψαν από την διαχείριση της «κρίσης» είναι τεράστια, και δεν εστιάζονται τώρα πλέον μόνο στην Ελλάδα.

Μια αναφορά στα γεγονότα που διαδραματίστηκαν χτες είναι ενδεικτική της εξέλιξης του πολέμου, και των συμφερόντων που μάχονται.

Το spread άγγιξε σε κάποια στιγμή χθες τις 456 μ.β. Η δευτερογενή αγορά ομολόγων άνοιγε και έκλεινε μη μπορώντας να κάνει τίποτε άλλο μπροστά στην δύνη της επίθεσης που δέχονταν τα ελληνικά ομόλογα.

Κανένας κυβερνητικός παράγοντας δεν εμφανίστηκε πουθενά να κάνει ούτε μια δήλωση, να ψελλίσει έστω ότι η Ελλάδα μάχεται και θα νικήσει. Γιατί άραγε ;;; Δεν σας φαίνεται λίγο "περίεργο";;; ή μήπως προβλέπεται στα πλάνα της επικοινωνιακής τακτικής για πρόκληση περισσότερου φόβου και πανικού, λίγο πριν την "λύτρωση" της χώρας ;;;

Αντιθέτος είχαμε δήλωση από το Δ.Ν.Τ. ότι είναι έτοιμο να βοηθήσει, και ότι «αυτό» ξέρει καλύτερα να χειριστεί τέτοιες καταστάσεις και περιμένει την Ελλάδα στην δική του αγκαλιά

Καθώς η ώρα περνάει, η αγορά ισοπεδώνεται και φως δεν φαινόταν από πουθενά.

Όλα τα βλέμματα ήταν στραμμένα στον Πρόεδρο της ΕΚΤ που στις 3.30μμ θα έδινε συνέντευξη τύπου.
Είπε λοιπόν ο Τρισε ότι « σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει μέχρι τώρα δεν τίθεται θέμα χρεωκοπίας της Ελλάδας» .
Στην συνέχεια αναφέρθηκε στα ομόλογα που θα συνεχίζει να δέχεται ως εγγυήσεις για την δανειοδότηση των τραπεζών , και εκεί επισήμανε ότι εξαιρεί τα ομόλογα που έχουν εκδοθεί σε αλλα νόμισμα έκτος του ευρω.
Σημειωτέον ότι η ελληνική κυβέρνηση ετοιμάζει να εκδώσει ομόλογο σε δολάρια.

Έκανε και μια σημαντική διευκρίνιση ξεκαθαρίζοντας ότι τον πρώτο ρόλο σε ενδεχόμενη προσφυγή της Ελλάδας θα τον έχει η Ε.Ε. και ΟΧΙ ΤΟ Δ.Ν.Τ.

Αργότερα λίγο πριν κλείσει το χρηματιστήριο και η δευτερογενή αγορά ομολόγων, βγαίνει μια δήλωση –απάντηση, σε αυτά που είπε ο Τρισε, από την S&P, στην οποία ο επικεφαλής οικονομολόγος της ανέφερε ότι υπάρχει ενδεχόμενο αν τα επιτόκια δανεισμού της Ελλάδας παραμείνουν υψηλά να υποβαθμιστεί και άλλο η Ελλάδα.

Το χρηματιστήριο διευρύνει τις απώλειες του ενώ τα 10ετη ομόλογα κλείνουν στις 426μ.β.
Λίγη ώρα μετά η απάντηση του Τρισε , δια μέσου της ΤτΕ, ότι καταργεί το short selling επι των ελληνικών ομολόγων. Όσοι πουλάνε και δεν έχουν τους τίτλους στα χέρια τους στο τέλος της ημέρας, θα τους αγοράζουν υποχρεωτικά μετά από δημοπρασία στην τιμή που θα καθορίζεται.

Το τελευταίο ήταν ένα μέτρο που μήνες τώρα το φωνάζαμε ότι έπρεπε να παρθεί, και μάλιστα θεωρούσαμε ύποπτο γιατί δεν απαγορεύεται το σορταρισμα και δίνουν την δυνατότητα στους «κερδοσκόπους» να επιτίθενται με τόση σφοδρότητα, χωρίς η κυβέρνηση να προχωρεί στην απαγόρευση των ανοικτών πωλήσεων.

Εδώ όμως φαίνεται ότι η «κυβέρνηση» δεν είχε το «ανάστημα» να το πράξει αυτό, στην αρχή το άφησε επειδή εξυπηρετούσε αυτή η «επίθεση», νόμιζε ότι θα μπορούσε στην συνέχεια να την θέσει υπό έλεγχο, αφού «τακτοποιούσε» πρώτα μερικές εσωτερικές «δουλειές» που έπρεπε να κάνει.

Το πράγμα όμως πήρε μια άλλη δυναμική, ξέφυγε από τα χέρια της και πήρε άλλη εξέλιξη. Απ΄εκει που ήταν ένα απλό «εσωτερικό» πρόβλημα, εξελίχτηκε σε ένα ευρωπαϊκό ζήτημα . Στο οποίο ζήτημα οι παίκτες πλέον άλλαξαν , και δεν ήταν πλέον τα γνωστά πολιτικά λαμογια της ντόπιας κατανάλωσης.

Εδώ οι «παίκτες» είναι επαγγελματίες και ξέρουν καλά το παιχνίδι. Το ζητούμενο εδώ δεν είναι μόνο η Ελλάδα. Η Ελλάδα θα αποτελέσει το λάφυρο του νικητή, το ζητούμενο είναι η τελική νίκη.

Που θα πάει λοιπόν η Ελλάδα στο Δ.Ν.Τ ή στην Ε.Ε. ο πόλεμος μαίνεται και ίσως στην συνέχεια δούμε και άλλες πτυχές του.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

φίλε μου, σε παρακολουθώ εδώ και καιρό (καποια στιγμή σε έχασα βέβαια) Χάρηκα κι εγώ για την συγκεκριμένη εξέλιξη . Πιστεύω κ εγώ πως το έλλειμα είναι πολιτικο (αν κ πρωτίστως ηθικό, όσον αφορά τη λειουγία του χρηματοπιστωτικού συστήματος) . Συνέχισε να μιλάς και καλο κουράγιο ...

Ανώνυμος είπε...

Δεν είναι μόνο που το ζήτημα έγινε ευρωπαϊκό... Είναι που οι τύχες μας πλέον κρίνονται από τα συμφέροντα ακόμα και του πιο μικρού κόμματος στην Ε.Ε.
Για παράδειγμα, η Σλοβακία αρνείται τώρα να μας δώσει βοήθεια!
http://agrupnoipolites.wordpress.com/2010/05/04/765489/
Εκεί έχουμε φτάσει...