Δευτέρα 12 Απριλίου 2010

Αποκαλύπτεται ο ρόλος των οίκων αξιολόγησης

Οι διεθνής οίκοι αξιόλογης αποτελούν όπλο στα χέρια των κερδοσκόπων, αλλά και του αμερικανικού παράγοντα, στην προσπάθεια τους να επιβάλουν τις θέσεις τους και τις επιδιώξεις τους.

Σε μια πρωτοφανή κίνηση ο οίκος Fitch μετά την υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας κατά 2 κλίμακες, και της υποβάθμισης των ελληνικών τραπεζών την παρασκευή, προχώρησε σήμερα σε υποβάθμιση των καλυμμένων ομολογιών 2 ελληνικών τραπεζών της εθνικής και της άλφα.

Η κίνηση αυτή είναι η απάντηση του πέρα του ατλαντικού «παράγοντα» στο χθεσινό σχέδιο στήριξης της Ε.Ε. και σκοπό έχει να εντείνει τις πιέσεις προς την ελληνική πλευρά για την άμεση προσφυγή της Ελλάδας στο σχέδιο της βοήθειας, με την συμμέτοχη του Δ.Ν.Τ.

Παράλληλα παίζεται και ένα βρώμικο κερδοσκοπικό παιχνίδι, με τους «κερδοσκόπους» να προσπαθούν να γλυτώσουν με τις λιγότερες δυνατές απώλειες. Στην προσπάθεια τους αυτή αρωγός τους είναι η Fitch, χωρίς να αποκλείουμε και επιθετικότερες κινήσεις από τους άλλους οίκους αξιολόγησης

Άλλωστε αυτοί είναι οι ίδιοι οίκοι που αξιολογούσαν με την υψηλότερη κλίμακα ΑΑΑ την Lehman Brothers μια μέρα πριν την χρεωκοπία της.
Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι το 16% των μετοχών ενός άλλου οίκου αξιολόγησης, Moody’s , κατέχει ο επενδυτής Warrent Baffet.

Έτσι λοιπόν τόσο αμερόληπτα στήνονται τα παιχνίδια με την πιστοληπτική αξιολόγηση των χωρών, για να θησαυρίζουν οι ντόπιοι και οι ξένοι κερδοσκόποι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: