Πέμπτη 8 Απριλίου 2010

Ο χρόνος θα δείξει…

Ίσως τα επιτόκια δεν είναι το μοναδικό «πρόβλημα».

Το έχουμε ξαναπεί, οι όποιες ενέργειες εκ μέρους των «κερδοσκόπων» για την εκτίναξη των επιτοκίων δανεισμού της χώρας δεν εξηγούνται με οικονομικά κριτήρια και αναλύσεις. Ούτε με τις καθιερωμένες τοκογλυφικές πρακτικές εξηγούνται.

Εξηγούνται μόνο με πολιτικούς όρους και με πολιτικές επιδιώξεις.

Καιρό τώρα μας «πουλάνε» το χαρτί της πτώχευσης και της στάσης πληρωμών της Ελλάδας, το κάνουν συντονισμένα εγχώρια και διεθνή μέσα παραπληροφόρησης και «αντικειμενικοί» δημοσιογράφοι του "εσωτερικού" και του εξωτερικού.

Σε ποιον συμφέρει πραγματικά αυτό , αν η Ελλάδα κηρύξει στάση πληρωμών ή πτωχεύσει ποιον θα πλήξει η ενέργεια αυτή πραγματικά ;;;

Ποιος θα χάσει από το ενδεχόμενο η Ελλάδα να σταματήσει να πληρώνει τους τόκους και τα χρεολύσια της ;;;

Το σίγουρο είναι ότι οι «κερδοσκόποι» που είναι και δανειστές μας θα χάσουν.
Οι «ξένοι», κερδίζουν μόνο όταν αυξήσουν τα spreads τόσο όσο να μπορεί η Ελλάδα να δανείζεται με τους όρους τους.

Δεν συμφέρει στους «ξένους» κερδοσκόπους η τεχνητή χρεοκοπία της Ελλάδας , μιας και αυτό θα σήμαινε ότι η χώρα θα προσέφευγε στο Δ.Ν.Τ. πριν χρεοκοπήσει.

Το χαρτί της χρεωκοπίας ήταν ελληνικό διαπραγματευτικό χαρτί , που όμως μετά την σύνοδο της Ε.Ε. και της απόφασης για το «δίχτυ ασφάλειας» κάηκε δια παντός. Μιας και δεν υπάρχει περίπτωση χρεωκοπίας , και άρα δεν μπορούμε να φοβίζουμε κανέναν πλέον μ΄αυτό το ενδεχόμενο.

Όμως οι «κερδοσκόποι», όπως και οι οίκοι αξιολόγησης, είναι απλώς τα εργαλεία, τα στρατιωτάκια , στην επιβολή «πολιτικών», «κοινωνικών» αλλά και «οικονομικών» επιδιώξεων.

Αυτό που βλέπουμε καθημερινά να διαδραματίζεται με τα επιτόκια δανεισμού είναι η «επικοινωνιακή» πλευρά του πολέμου, οι πραγματικές επιπτώσεις του πολέμου αυτού δεν έχουν ακόμα εμφανιστεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια: