Τρίτη 6 Απριλίου 2010

«Πολιτική» η επίθεση, δεν έχει καμία σχέση με την οικονομία…

Οι όποιες ενέργειες εκ μέρους των «κερδοσκόπων» για την εκτίναξη των επιτοκίων δανεισμού της χώρας δεν εξηγούνται με οικονομικά κριτήρια και αναλύσεις. Ούτε με τις καθιερωμένες τοκογλυφικές πρακτικές εξηγούνται.

Εξηγούνται μόνο με πολιτικούς όρους και με πολιτικές επιδιώξεις.
Αν πιεστεί η Ελλάδα να προσφύγει στο Δ.Ν.Τ. αυτό δεν εξυπηρετεί τους «κερδοσκόπους» που είναι και οι δανειστές της. Είναι σίγουρο πως αυτοί θα χάσουν ένα μεγάλο μέρος των τοκογλυφικών επιτοκίων που θα αποκόμιζαν αν η Ελλάδα δανειζόταν από τις «αγορές» με αυξημένα αλλά «λογικά» επιτόκια.

Η προσφυγή της Ελλάδας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αν τελικά πραγματοποιηθεί, θα είναι καθαρά μια πολιτική κίνηση η οποία της επιβάλλεται . Της επιβάλλεται απ΄αυτους που θέλουν πολιτικά να αποκομίσουν κέρδη και να επιβάλουν την πολιτική τους.

Οι «κερδοσκόποι» όπως και οι οίκοι αξιολόγησης είναι απλώς τα εργαλεία τους, τα στρατιωτάκια , σ΄αυτές τις επιδιώξεις τους.
Είναι γεγονός επίσης ότι η Ελλάδα είναι απολύτως μόνη της, και το χειρότερο είναι ότι έχει ένα πολιτικό κατεστημένο και μια ηγεσία που δεν μπορεί να αντεπεξέλθει σε καμία πρόκληση. Και αυτή την στιγμή η Ελλάδα απειλείται.

Αυτό που βλέπουμε καθημερινά να διαδραματίζεται με τα επιτόκια δανεισμού είναι πόλεμος. Ο πόλεμος στις «δυτικές» κοινωνίες δεν γίνεται πλέον με όπλα, γίνεται με επιτόκια, με συναλλαγματικές ισοτιμίες, με εμπορικούς περιορισμούς, με υποβαθμίσεις πιστοληπτικής αξιολόγησης και με αλλά τέτοια πυρομαχικά.

Ένα είναι το σίγουρο ότι θέλουν το Δ.Ν.Τ στην Ελλάδα, το αν θα παρευρίσκεται μαζί και η Ε.Ε. αυτό μένει να το δούμε, αλλά το «Ταμείο» είναι εδώ.

Είναι περίεργο πάντως ότι στο άκουσμα της «φήμης», που μετέφεραν τα «παπαγαλάκια», για ενδεχόμενο αίτημα επαναδιαπραγμάτευσης από μεριά της Ελλάδας της συμφωνίας της Ε.Ε. με σκοπό να αποκλειστεί η εμπλοκή του Δ.Ν.Τ. οι αγορές και μάλιστα οι αμερικανικές «αγορές» αντέδρασαν βίαια , σορταροντας ελληνικά ομόλογα και εκτινάσσοντας το spread των ελληνικών 10ετων ομολόγων ακόμα και στις 407 μ.β.

Υπό αυτές τις συνθήκες ο σημερινός δανεισμός της Ελλάδας, θα διαμόρφωνε το επιτόκιο στις 7,10%, απαγορευτικό πράγματι επιτόκιο για άντληση χρημάτων.

Το ερώτημα όμως παραμένει , τι κάνει η Ελλάδα, η πολιτική της ηγεσία και το υπουργείο οικονομικών σε αυτή την κατάσταση;;;
Γιατί μπορεί να κάνει πάρα πολλά ακόμα πριν «παραδώσει» την χώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: