Τετάρτη, 14 Απριλίου 2010

Χορεύοντας με τους λύκους…

Αυτό που βλέπουμε να γίνεται τις τελευταίες μέρες και αμέσως μετά την δημοσιοποίηση του μηχανισμού στήριξης είναι τα απόνερα της κερδοσκοπίας.

Οι «κερδοσκόποι» , οι πιο άπληστοι απ΄ αυτούς, έμειναν μέσα στο παιχνίδι παρά τα υψηλα κέρδη τους, άλλοι , βλεπε Paulson fund, έκαναν τα κέρδη τους έκλεισαν τις θέσεις τους σε υψηλες τιμές και έφυγαν.

Αυτοί που έμειναν και επειδή οι ανοικτές θέσεις τούς είναι αρκετά δις για να καταγράψουν μεγάλα κέρδη πρέπει να κλείσουν τις θέσεις τους υψηλα, δηλαδή σε υψηλές τιμές του spread.

Για να γίνει αυτό χρειάζεται χρόνος και καλλιέργεια φόβου τρόμου και πανικού. Καταστροφή, χρεωκοπία, πτώχευση.
Μόνο έτσι μπορούν να κερδίσουν και να κατοχυρώσουν τις υψηλές αποδόσεις τους που έχουν μέχρι τώρα.

Στον αντίποδα βέβαια οι πιο «επιθετικοί» αφού βλέπουν την κατάσταση αυτή, βλέπουν και την ευκαιρία για ακόμα μεγαλύτερα κέρδη, είναι η πλεονεξία.
Και έτσι έχουμε ένα γαϊτανάκι, μια αλυσίδα που πάει γύρω γύρω.

Το γεγονός είναι ότι η Ελλάδα βραχυπρόθεσμα δεν χρεοκοπεί , και με τον μηχανισμό στήριξης δεν θα κηρύξει ούτε στάση πληρωμών , που το τελευταίο θα την συνέφερε πάρα πολύ.
Συνεπώς οι κερδοσκόποι δεν κερδίζουν από τα ασφάλιστρα κινδύνου επι των ομολόγων, το μόνο που τους μένει είναι τα συμβόλαια στο ευρω και οι ανοικτές θέσεις στα ελληνικά ομόλογα.

Στα συμβόλαια του ευρω βλέπουμε τι γίνεται μιας και το ευρώ εχει ανάκαμψη και κινείται στην περιοχή του 1,36 και πανω, και αυτό γίνεται γιατί η «αγορά» προεξοφλεί ότι η Ελλάδα δεν θα πτωχεύσει και δεν θα βγει από το ευρω. Γιατί αν συνέβαινε αυτό θα διαλυόταν και η ΟΝΕ, και θα αποκόμιζαν αστρονομικά κέρδη από τα συμβόλαια του ευρω.

Έτσι λοιπόν οι «κερδοσκόποι» βλέπουν ότι δεν μπορούν πλέον με μοχλό την Ελλάδα να κερδίζουν στα προθεσμιακά συμβόλαια του ευρω/δολλαριου, ότι πήραν πήραν.
Τους μένει μόνο ο «πόλεμος» με τα ελληνικά ομόλογα που και σ΄αυτόν είναι δεδομένη η έκβαση μιας και η Ελλάδα δεν χρεοκοπεί άμεσα.

Πιέζουν λοιπόν για κατοχύρωση κερδών με κλείσιμο θέσεων σε υψηλα επίπεδα, και η κατοχύρωση αυτή στα μέγιστα θα είναι η προσφυγή της Ελλάδας στο μηχανισμό στήριξης.

Ένας άλλος παράγοντας που θα πρέπει να αναφέρουμε είναι ότι αν ο «ουσιαστικός» πόλεμος με αβέβαιη έκβαση συνεχιζόταν, θα βλέπαμε μεγάλες πιέσεις στα χρηματιστήρια της Γερμανίας και της Γαλλίας, και ειδικά στις τραπεζιτικές μετοχές που κρατούν περίπου 120 δις ευρω ελληνικού χρέους .
Αυτό όμως δεν συμβαίνει και τα χρηματιστήρια αυτά σημειώνουν νεα υψηλότερο από μέρα σε μέρα.

Βέβαια για την διατήρηση της κατάστασης ευθύνεται σε συντριπτικό βαθμό και η ελληνική κυβέρνηση με το υπουργείο οικονομικών, που θα έπρεπε να στηρίξει σ΄αυτή την φάση τα ελληνικά ομόλογα δια μέσου των ελληνικών τραπεζών και ειδικά των κρατικών.

Η δευτερογενη αγορά ομολόγων είναι πολύ «ρηχή», οι τζίροι που γίνονται είναι από 400 εκ. μέχρι 2 δις ευρω την ημέρα, θα μπορούσε δηλαδή να γίνει παρέμβαση, δίνοντας σήμα στους «κερδοσκόπους» ότι θα κάψετε τα χέρια σας .
Αλλά αυτό δεν γίνεται , ουτε υπάρχει διάθεση και σκέψη να το πράξουν.
Αντί του παραπάνω βλέπουμε ότι μέρος του κερδοσκοπικού παιχνιδιού γίνεται από τις ίδιες τις ελληνικές τράπεζες.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Λαμόγια των τραπεζών και της πολιτικής σας έχει πάρει χαμπάρι ο λαός δε σας σώζει τίποτα!!