Παρασκευή 20 Μαΐου 2011

Κυνηγώντας τα χρήματα… Η άκρη του νήματος

Το παιχνίδι είναι απλό, φτάνει να μπορείς να το ελέγχεις. 3 τράπεζες σε παγκόσμιο επίπεδο ελέγχουν την αγορά των CDS, των ασφάλιστρων κινδύνου επι των ομολόγων.
Αν λοιπόν δημιουργηθεί μια «κρίση» σε μια χώρα και αυτό το γεγονός εκτοξεύσει την αγορά των ασφάλιστρων κινδύνου, σημαίνει ότι η εκδότριες τράπεζες , δηλαδή οι τράπεζες που εκδίδουν και  πουλούν τα ασφάλιστρα κινδύνου στους επενδυτές,  θα έχουν ένα σημαντικότατο κέρδος. ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΜΗΝ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΤΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΡΑ.  ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΜΗΝ ΧΡΕΟΚΟΠΉΣΕΙ Η ΧΩΡΑ.
Είναι απλό και δουλεύει όπως οι  ασφαλιστικές εταιρείες,  ασφαλίζονται οι πολίτες,  βγάζει η ασφαλιστική εταιρεία χρήματα από τα ασφάλιστρα που καταβάλουν κάθε χρόνο οι ασφαλιζόμενοι και κερδίζει η εταιρεία, αρκεί να μην αρρωστήσουν οι ασφαλιζόμενοι και χρειαστεί οι εταιρεία να καταβάλει αποζημιώσεις.
Το ίδιο γίνεται και με τα CDS, εκδίδει μια τράπεζα τα αρχικά ασφάλιστρα κινδύνου επι των ομολόγων , τα οποία οι επενδυτές πρέπει να τα ανανεώνουν κάθε χρόνο, κερδίζουν οι τράπεζες από την εκτίναξη των τιμών των ασφάλιστρων κινδύνου, επειδή ο πανικός πλανιέται για την ενδεχόμενη χρεοκοπία της χώρας, πουλούν ασφάλιστρα σε τιμές πολύ υψηλές και καταγράφουν κέρδη. Με μια προϋπόθεση βεβαία , ότι δεν θα χρειαστεί ΠΟΤΕ να καταβάλουν την αποζημίωση από το ενδεχόμενο χρεοκοπίας, γιατί αν χρειαστεί τοτε θα καταγράψουν τεράστιες ζημίες.
Ετσι αν οι τράπεζες είναι «σίγουρες» ότι δεν θα πτωχεύσει μια χώρα μπορούν να διατηρούν την περίπτωση χρεοκοπίας της ζωντανή να εκδίδουν και να ανανεώνουν τα ασφάλιστρα κινδύνου και να έχουν τρέλες αποδόσεις.
Και εδώ είναι που χαλαει την όλη ιστορία αν κάποιος προσπαθήσει πραγματικά, και όχι για να σπείρει τον φόβο,  να χρεοκοπήσει την χώρα, ώστε να υπάρχει credit event και να ενεργοποιηθεί η πληρωμή των ασφάλιστρων.
Βέβαια σ΄αυτή την περίπτωση ο μεγάλος χαμένος θα είναι οι εκδότριες τράπεζες , οι τράπεζες δηλαδή που εκδώσαν το ασφαλιστρο κινδύνου, εκείνες θα υποχρεωθούν να πληρώσουν περι τα 100 δις , καταλαβαίνετε λοιπόν γιατί τάξη χρηματικού μεγέθους συζητάμε.
Η Γερμανία όπως προκύπτει,  ήθελε την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους άμεσα, γι΄αυτό και το δημοσίευμα περι αποχώρησης από το ευρω , γι΄αυτό και η ανοικτή επιστολή από την Handelsblatt στον πρωθυπουργό να κηρύξει χρεοστάσιο. Γι΄αυτό και η δημοσιοποίηση, από την άλλη πλευρά, του βίντεο με τον πρώην διευθυντή του Δ.Ν.Τ. στην εκπομπή του «γυφτου».  Μηνύματα έστειλαν και ότι δεν θα δεχτούν τετελεσμένες καταστάσεις. Και σ΄ εκείνο το βίντεο που επέλεξαν  το σημαντικότερο ήταν ο χρόνος που γινοντουσαν οι συνομιλίες για την προσφυγή στο Δ.Ν.Τ .
Αυτά για να δείτε τον ρόλο των «delivery boys» .

Ετσι λοιπόν αν κάποιος κουρέψει τα ελληνικά ομολόγα  η καταστροφή για τις εκδότριες τράπεζες θα είναι τεράστια. Απ΄ότι φαίνεται αυτοι που είχαν συνεννοηθεί , ο καθένας για διαφορετικούς λόγους να το κάνουν αυτό, ήταν η Μερκελ από πλευράς Γερμανίας και ο πρώην διευθυντής του Δ.Ν.Τ .
Ουσιαστικά δηλαδή ο πρώην διευθυντής του Δ.Ν.Τ «πούλησε» τις τράπεζες για τις όποιες εργάζονταν και τα συμφέροντα τα οποία προστάτευε. Οι τράπεζες όμως αυτές  δεν είναι απλές εταιρίες , ειδικά αυτές  οι αμερικανικές τράπεζες  είναι ταυτισμένες με το αμερικανικό κράτος ή μάλλον το ανάποδο.
Τα υπόλοιπα είναι ιστορία την οποία είδατε στους τηλεοπτικούς σας δέκτες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: