Δευτέρα 23 Μαΐου 2011

Οι «κερδοσκόποι» χτυπάνε πάντα δυο φορές …

Όπως είναι γνωστό η αγορά συμβολαιων CDS, ασφάλιστρων κινδύνου επί ομολόγων,  είναι εκείνη που καθορίζει τις τιμές των spreads και όχι η πώληση ομολόγων.
Το γιατί είναι απλό ο αντισυμβαλλόμενος που πουλάει τα
cds είναι τράπεζα, που έχει παράλληλα στα χαρτοφυλάκια της και ελληνικά ομόλογα , έτσι δεν μπορεί να είναι διπλά εκτιθέμενη η τράπεζα και στα cds και να κατέχει και τα ιδια ομόλογα για τα οποία πουλάει ασφάλιστρα κινδύνου. Βγαίνει λοιπόν και πουλάει ομόλογα.
Η αγορά λοιπόν ασφάλιστρων κινδύνου ενεργοποιεί το μηχανισμό αύξησης των επιτοκίων στα ομόλογα.
Επομένως όταν μια ελληνική κρατική τράπεζα, το Τ.Τ.,  τον Αύγουστο του 2009 αγόραζε συμβόλαια  CDS , δηλαδή ασφάλιστρα κινδύνου επι των ελληνικών ομολόγων, δεν θέλει να προφυλάξει την επένδυση του σε ελληνικά ομόλογα , θα ήταν άλλωστε ειρωνεία το ελληνικό κράτος να προφυλάγεται από το ελληνικό κράτος, αλλά αυτό που αποζητά είναι η εκτίναξη των ελληνικών spreads.
Αγόραζε δηλαδή συμβόλαια ασφάλισης κινδύνου επι των ελληνικών ομολόγων με σκοπό να εκτινάξουν τα επιτόκια δανεισμού των ελληνικών ομολόγων.
Άλλωστε αν το Τ.Τ. , δηλαδή το ελληνικό κράτος, φοβόταν για τα ελληνικά κρατικά ομόλογα, θα αγόραζε ασφάλεια επι των ομολόγων όταν κατέρρεε η Lehman Bros και διαλυόταν η παγκόσμια οικονομία και όχι όταν ανέκαμπτε η οικονομία και η παγκόσμια κρίση ήταν υπο έλεγχο.
Η αγορά ασφαλίστρων κινδύνου λοιπόν από το Τ.Τ. ειχε ένα και μόνο σκοπό την εκτίναξη των ελληνικών επιτοκίων. Το παιχνίδι ήταν στημένο και το γνώριζαν όλα τα πολιτικά κόμματα. Άλλωστε είναι γνωστό ότι επισκέφτηκαν τις Βρυξέλλες τον Φεβρουάριο του 2009 ο τότε Έλληνας πρωθυπουργός μαζί με το τότε αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και παρουσιάστηκαν στην επιτροπή που «δεν υπάρχει», όπως λέγεται στους κύκλους των Βρυξελλών.
Το παιχνίδι είναι πολύ πιο βρώμικο απ΄ότι φαντάζεστε, και  βέβαια ήταν στημένο και κατευθυνόμενο από την αρχή.
 Ποιος ήταν και είναι λοιπόν ο ρόλος που έπαιξαν και παίζουν οι ελληνικές τράπεζες στην πορεία της κρίσης;
Συμφέρει στις ελληνικές τράπεζες σήμερα να πουλάνε ασφάλιστρα κινδύνου επι των ελληνικών ομόλογων διατηρώντας το  κλίμα καταστροφής στην αγορά;;

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

και τι είπε ο καθένας τους, ξέρουμε;