Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου 2009

Δεξια και Αριστερα ιδια ειναι τα αφεντικα


Απο το blog Δεκέμβρης

Τα κρατη ανα τους αιωνες κυριαρχησαν πανω στους λαους για λογαριασμο ολιγων αρχοντων. Με ελαχιστες εξαιρεσεις απο το Μεσαιωνα μεχρι σημερα (πριν απο αυτον υπαρχουν αρκετα παραδειγματα) σε πολυ λιγα σημεια του πλανητη οι ανθρωπινες κοινοτητες ειχαν την ελευθερια να αυτοοργανοθουν κατα το δοκουν. Και οπου υπηρχε αυτη η συνθηκη συνηθως εμφανιζοταν καποιος δυτικος στρατος ή στολος να την ανατρεψει.

Τον 20ο αιωνα δυο ηταν οι κυριαρχες ιδεολογιες μεσω των οποιων οι ελαχιστοτατοι επιβαλονταν στους πολλους (σχεδον στο συνολο). Ο καπιταλισμος και ο κομμουνισμος. Ανεξαρτητα απο το τι επαγγελονται οι θεωρητικοι των δυο οικονομικων συστηματων (πολιτευματα δεν ειναι σιγουρα) η εφαρμογη τους απεδειξε πως μονο σκοπο ειχαν την υποδουλωση των ανθρωπων.

Στο μεν καπιταλισμο, κυριαρχουσε ο νομος της ελευθερης αγορας. Η λογικη της οποιας λεει πως εαν δωσεις κινητρα για πλουτισμο στον καθενα θα ειναι σε θεση να προσφερει, παραγοντας προιοντα και υπηρεσιες.
Επιπλεον η ζητηση για προιοντα και υπηρεσιες εκ των πραγματων συνεχως αυξανεται οποτε και η παραγωγη αυξανετα αρα και ο πλουτος αλλα και οι ιδεες για νεες τεχνολογιες και προιοντα αυξανονται επισης.
Κατα συνεπεια οποτε η κοινωνια εχει ελλειμα απο κατι καποιος θα βρισκεται να προσφερει τη λυση επειδη μεσω αυτης θα βγαλει χρηματα και ετσι ολοι θα ειμαστε ικανοποιημενοι στο τελος. Καλο ακουγεται...Ειναι ομως;

Οποιος εχει παιξει monopoly ξερει πως δεν ειναι ετσι.

Στην αρχη ολοι εχουν τα ιδια και ολοι ελπιζουν. Ελπιζουν σε τι ομως; Ελπιζουν πως θα οδηγησουν τους υπολοιπους στην εξαφανιση. Γιατι μονο ετσι κερδιζεις στη monopoly.

Τη στιγμη που θα ξεφυγει καποιος και ενω ειχε πανω κατω τα ιδια με τους υπολοιπους ξαφνικα οχι μονο εχει περισσοτερα απο τους συμπαικτες του αλλα επιπλεον αυτοι ειναι αναγκασμενοι να τον τροφοδοτησουν με περισσοτερο χρημα.

Ετσι αυτος γινεται ακομα ποιο ισχυρος και επιπλεον αυξανονται οι πιθανοτητες ωστε οι συμπαικτες του να πεσουν πανω στα σπιτια, τα ξενοδοχεια και τα αεροδρομια του.

Απο ενα σημειο και περα οι παικτες παριες ελπιζουν να περασουν απο την αφετηρια μπας και παρουν το ΕΚΑΣ, τη συνταξη, το μισθο ή ευελπιστουν σε μια καρτα εντολης ή αποφασης (λαχειο, απαλοτριωση γης για αεροδρομιο, πετρελαιο στο χωραφι τους, ενα καλο γαμο για τη κορη τους...) που θα τους κρατησει ζωντανους και σε καποιες σπανιες περιπτωσεις θα ανατρεψει τα παντα.

Καποιοι αλλοι παλι προσπαθουν να κλεψουν και ισως ετσι καταφερουν να ανατρεψουν την ανισορροπια προκειμενου στο τελος να φερουν τη δικη τους. Οπως και να 'χει ομως στο τελος ενας τα καταφερνει οι υπολοιποι πανε στον πατο.

Διαβάστε την συνέχεια

Δεν υπάρχουν σχόλια: