Σάββατο 14 Φεβρουαρίου 2009

Έργα που πρέπει να δείτε

ΙΙ) THE BOY IN THE STRIPED PYJAMAS

H Ιστορία...
Ο 8χρόνος Μπρούνο μετακομίζει με την οικογένεια του από το Βερολίνο στο καινούργιο τους σπίτι-φρούριο για να είναι ο πατέρας του κοντά στην «καινούργια του δουλειά». Ο πατέρας του παιδιού έχει πάρει προαγωγή και γίνεται ο διοικητής ενός στρατοπέδου συγκέντρωσης .

Το έργο μας "πάει' μέσα από τα μάτια του παιδιού που φυσικά δεν κατανοεί «τι εστί πολιτική», ωστόσο δεν μπορεί να καταλάβει γιατί όλοι οι υπηρέτες του σπιτιού φορούν περίεργες "ριγέ πιτζάμες", γιατί υπάρχει ένα συρματόπλεγμα γύρω από την «κατασκήνωση» κλπ.
Στο καινούριο του περιβάλλον δεν υπάρχουν άλλα παιδιά να παίξει, και έτσι, παρά τις γονικές απαγορεύσεις, να μείνει μακριά από την «κατασκήνωση» βγαίνει και γνωρίζει ένα άλλο αγόρι.
Παιδί της ηλικίας του και αυτό, αλλά εβραίος κρατούμενος στο στρατόπεδο.
Συναντιούνται κάθε μέρα με το συρματόπλεγμα αναμεταξύ τους.
Έτσι το δράμα, προδιαγραμμένο, ξετυλίγεται σιγά-σιγά μπροστά μας, ως το αποκορύφωμα του στο τέλος του έργου.

Διάβασα πολλά για την ταινία, προτού την δω, και πραγματικά λυπάμαι που την είδανε άτομα τα οποία βλέπουν «μόνο» ένα κάπως αλλιώτικο δράμα. Όχι, δεν είναι άλλη μία ιστορία για την ναζιστική Γερμανία, για τα στρατόπεδα συγκεντρώσεις, για τους κακούς γερμανούς φασίστες κλπ.
Είναι ένα έργο που καταγράφει με μια απλότητα πράγματα πολύ βαθιά και χωρίς ωραιοποιήσεις.
Φασίστας είναι ο αγαπημένος και τρυφερός πατέρας και σύζυγος που είναι ο διοικητής του στρατοπέδου, εκεί βέβαια ασκεί όλη την εξουσία του μικροαστού, επειδή «είναι η δουλειά του».
Δείχνει την μάνα της οικογένειας που θεωρητικά σκέφτεται αλλιώς αλλά πρακτικά δεν κάνει τίποτα και αυτό δεν την κάνει καλό άτομο αλλά εξίσου ένοχη.
Δείχνει πώς χρησιμοποιείται η παιδεία Δείχνει την συνειδητή απόφαση κάθε ατόμου, αφού η αδελφή του αγοριού αν και μεγαλύτερη διαμορφώνεται αλλιώς. Δείχνει ότι αυτό που καθορίζει την ζωή μας είναι τα ρούχα που φοράμε.
Θα ήθελα να σας πω και άλλα, αλλά φοβάμαι ότι είδη έχω πει περισσότερα από ότι έπρεπε …

Το έργο θα το βρείτε εδώ:
http://krios-freemovies4you.blogspot.com/2009/01/boy-in-striped-pyjamas-2008-dvdrip.html

Ηλέκτρα

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Το "12" στο Ιντεάλ είναι μακράν το καλύτερο... Μακριά απ' το Μπέντζαμιν κι ότι μπορεί να παίζεται σε 44 αίθουσες...