Η τραγικότητα του βιβλίου; Παρά τον τίτλο του, ο πρωταγωνιστής δεν τα κατάφερε και έμεινε στην εξυπνάδα του. Για να ξέρεις ότι πρέπει να γίνεις βλάκας, σημαίνει ότι αναγνωρίζεις την κατάσταση στην οποία βρίσκεσαι αλλά και την κατάσταση στην οποία θέλεις να περιέλθεις. Και όταν πια νομίσεις πως έγινες ο βλάκας της ζωής σου, καταλαβαίνεις τη βλακεία σου και άρα ξαναγίνεσαι δυστυχής.
Η ομορφιά του να είσαι βλάκας , είναι στο γεγονός ότι δεν καταλαβαίνεις την άγνοιά σου. Η αντίληψή σου για το τι βλέπεις ,τι επιθυμείς και τι οφείλεις, περιστρέφεται γύρω από την υποκειμενικότητά σου. Δηλαδή γύρω από τη βλακεία σου. Πώς μπορείς λοιπόν να γίνεις βλάκας, όταν ξέρεις τι σημαίνει η βλακεία;
Σήμερα, δεν ζούμε στα χωριά με "τα ζωντανά". Τα εγκαταλείψαμε για μια καλύτερη ζωή.
Σήμερα εμείς σπουδάσαμε και γίναμε επιστήμονες. Έχουμε αυτοκίνητο, γκόμενα, Playstation και κράτηση κάθε Σάββατο στο πιο καλό τραπεζάκι σε club-ακι. Ξέρουμε που μπορούμε να βρούμε το πιο κατάλληλο κουστούμι για τη δουλειά και το πιο απολαυστικό καπουτσίνο της πόλης. Θεωρούμε ευτυχία να αποκτήσουμε "εκείνο το σπίτι" και ζούμε μια ζωή δυστυχισμένοι προκειμένου να αγοράσουμε την ευτυχία μας.
Και έτσι γινόμαστε βλάκες. Γιατί στο τέλος, επιστρέφουμε στην δυστυχία μας!
Μαρίνος Κλεάνθους
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου