Δευτέρα 13 Ιουνίου 2011

Τα νέα δεδομένα... της «κρίσης»

Μήνες τώρα γινόμαστε μάρτυρες ενός κατευθυνόμενου και στοχευμενου μηχανισμού προπαγάνδας που σκοπό έχει να δημιουργήσει νέα δεδομένα στην σχέση κράτους πολίτη.
Ακούμε σε καθημερινή βάση να επαναλαμβάνετε συνέχεια το θέμα της φοροδιαφυγής. Η φοροδιαφυγή, η φοροδιαφυγή, η φοροδιαφυγή. Πρέπει να πατάξουμε την φοροδιαφυγή, η φοροδιαφυγή είναι υπεύθυνη για το χάλι της χώρας, και τα σχετικά.
Εστιάζουν όλα τα πληρωμένα παπαγαλάκια στην απαίτηση του κράτους να εισπράττει ότι ληστρικό επιβάλει σε φόρους, και παραλείπουν να πουν και να αναφέρουν τι δίνει το κράτους στους πολίτες γι΄αυτους τους φόρους που ο πολίτης πληρώνει.
Έτσι δημιουργείται η εντύπωση ότι ο πολίτης πρέπει να πληρώνει όχι για να απολαμβάνει υπηρεσιών, αλλά για να συντηρεί το «κράτος» και την ελιτ που το «περιβάλει»,   πληρώνοντας ουσιαστικά ως ανταπόδοση για την ύπαρξη του.
Δεν υπάρχει ανάγκη για περίθαλψη, δεν υπάρχει ανάγκη για παιδεία, για υγεία, για μέριμνα, για δικαιοσύνη, για ασφάλεια, όλα αυτά είναι τελείως άχρηστα και άσχετα μπρος στο μεγάλο και ανυπέρβλητο ζήτημα των χρημάτων που το κράτος έχει ανάγκη. Όχι βέβαια για να παρέχει υπηρεσίες στον πολίτη , αλλά τα χρήματα πού ζητάει είναι ένας κεφαλικός φόρος που πρέπει να πληρώνουν οι πολίτες στην εξουσία για να μπορούν να ζουν.
Γι΄ αυτό κάνεις πλέον δε θέτει θέμα για το τι αγοράζει με τα χρήματα που δίνει στο κράτος, τι υπηρεσίες δηλαδή του παρέχει το κράτος και αν συμβαδίζουν με το ύψος των φόρων που ο πολίτης πληρώνει.
Όπως καταλαβαίνετε έχουμε περάσει προ πολλού αυτή τη γραμμή, οι φόροι δεν δίνονται για καμία υπηρεσία, άσχετα αν υπάρχει ακόμη η πρόφαση της υγείας,  της παιδείας κτλ, οι φόροι δίνονται γιατί το κράτος τους θέλει.
 Η λεγόμενη «κρίση» εισήγαγε πλέον μια νέα πολιτική πραγματικότητα στις σχέσεις των πολιτών με την εξουσία,  δεν υπάρχει πλέον η ανάγκη του κράτους να μεριμνά και να ανταποδίδει, να παρέχει υπηρεσίες για τα χρήματα που οι πολίτες καταβάλουν. Αυτό πλέον ξεπεράστηκε από την κρίση και την αναγκαιότητα να «σωθεί» η χώρα, να γίνει «ανταγωνιστική».
Έτσι οι φόροι είναι μια υποχρέωση του πολίτη που δεν αντιστοιχεί με καμία δέσμευση από το κράτος .

Ο πολίτης πρέπει να πληρώνει .

Δεν υπάρχουν σχόλια: