Τετάρτη 1 Ιουνίου 2011

Τελευταία γραμμή ανάσχεσης

Δημοκρατία σημαίνει λαϊκή βούληση,  υπευθυνότητα και παιδεία . Ελευθερία σημαίνει επιλογές,  και προϋποθέτει την ετοιμότητα και την αποφασιστικότητα  να την προασπίσεις  από οποιονδήποτε την θέτει σε αμφισβήτηση με τις πράξεις του .
Στην Ελλάδα σήμερα δεν έχουμε ούτε δημοκρατία αλλά ούτε και ελευθερία. Και δεν θα μπορούσαμε άλλωστε να έχουμε όταν οι πολίτες της χώρας ούτε παιδεία έχουν, ούτε υπευθυνότητα, αλλά ούτε βούληση , πολύ δε περισσότερο δεν έχουν καμία διάθεση να προασπίσουν τις αξίες και τις αρχές της δημοκρατίας και της ελευθερίας.
Ο ατομικισμός,  η περιχαράκωση στο εξαιρετικά ατομικό, στην «πάρτη μου» με άλλα λόγια είναι το κυρίαρχο ιδεολογικό αξίωμα .
Μια χώρα χωρίς κανένα περιεχόμενο, με μοναδική διαφοροποίηση των πολιτών της τη μάρκα του αυτοκινήτου που οδηγούν  και τον τόπο διακοπών που επιλέγουν, δυο στοιχεία που προσδίδουν κοινωνική αίγλη και αποτελούν μέτρο σύγκρισης του ιθαγενούς πληθυσμού.
Αυτές είναι οι σύγχρονες αξίες της «νέας» Ελλάδας. Τουλάχιστον ήταν μέχρι πρότινος, γιατί το περιβάλλον μέσα στο οποίο ζούμε διαμορφώνει και τα άτομα, και το ελληνικό περιβάλλον το οποίο ζούμε και θα ζούμε δεν θα επιτρέπει για μια μεγάλη μερίδα του πληθυσμού να «ξεχνιέται» με παιχνιδάκια, η επιβίωση θα είναι το  ζητούμενο.
 Άλλωστε πάντα ο χώρος  μέσα στον οποίο οι πολίτες «αναπτυσσονται» ήταν και ειναι προβληματικός και διεφθαρμένος στην Ελλαδα,  βαθιά διεφθαρμένος σε σημείο που  σε πιανει  απελπισία, αλλά τώρα ίσως υπάρχει ελπίδα.
 Η ελπίδα γεννιέται από την απελπισία ότι δεν έχεις να χάσεις τίποτα. Βέβαια αυτοί οι «πολίτες» έχουν ακόμη πολλά να χάσουν, αλλά σιγά σιγά, σταδιακά , να είστε σίγουροι ότι μία μεγάλη μερίδα του κόσμου, οι οικονομικά αδύνατοι, θα τα χάσουν όλα.  Δεν θα έχουν να φοβούνται για τίποτα γιατί δεν θα έχουν τίποτα. Και Τότε θα έρθει η στιγμή, και αυτή η στιγμή  θα είναι βίαιη , όπως μόνο τέτοια μπορεί να είναι για να  γκρεμίσει .
 Αν και τότε  δεν γίνει η ανατροπή , η κατάρρευση αυτού που βιώνουμε δεκαετίες τώρα, σίγουρα τότε δεν θα υπάρχει ελπίδα.
Τίποτα δεν χαρίζεται, τίποτε δεν δίνεται δωρεάν, και τίποτε δεν προσφέρεται πόσο μάλλον η δημοκρατία και η ελευθερία.  

Δεν υπάρχουν σχόλια: