Τρίτη 16 Δεκεμβρίου 2008

Επιστολή διαμαρτυρίας στα ΜΜΕ από το Σύλλογο φοιτητών Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ Α.Π.Θ.

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ:

Ως φοιτητές Δημοσιογραφίας του Α.Π.Θ. οργισμένοι από τις πρακτικές δεκαετιών που οπλίζουν την αστυνομία και την εκπαιδεύουν να δολοφονεί και θέλοντας να τιμήσουμε και να αγωνιστούμε στη μνήμη αυτών που έχουν χάσει τη ζωή τους από το σύστημα της καταστολής και της αστυνομοκρατίας, προχωρήσαμε σε κατάληψη ανοιχτή και πολιτισμένη προτάσσοντας τις αξίες μας για μια κοινωνία διαφορετική.


Χαιρετίζουμε τις χιλιάδες λαού, τους εργαζομένους, τους εκπαιδευτικούς, τους μετανάστες, τους φοιτητές και τους μαθητές που συμμετείχαν μαζικά στις πορείες που ανέτρεψαν την έντεχνη προσπάθεια της κυβέρνησης και των Μ.Μ.Ε. να τρομοκρατήσουν το λαό ώστε να “θάψουν” τη στυγνή δολοφονία του 15χρονου μαθητή Αλέξη.


Συγκεκριμένα, καταδικάζουμε απερίφραστα τη στάση των Μ.Μ.Ε. απέναντι στα τελευταία γεγονότα. Η εμμονή στην προβολή συγκεκριμένων εικόνων και απόψεων είναι αναμφισβήτητα αντίθετη με τις βασικές αρχές της Δημοσιογραφικής ηθικής και δεοντολογίας. Οι δηλώσεις των κυβερνητικών στελεχών, αρμοδίων και μη, των στελεχών της αντιπολίτευσης, των πληγέντων από τις καταστροφές είναι σίγουρα θεμιτό και βασικό για τη λειτουργία του πολιτεύματος να προβάλλονται.


Οι βασικές όμως αρχές του Δημοσιογραφικού επαγγέλματος επιτάσσουν την προβολή και τη δημοσιοποίηση όλων των απόψεων από όπου και αν αυτές προέρχονται. Λογοκρισία και επιλεκτικοί αποκλεισμοί όπως η μαζικότητα των διαδηλώσεων, η μη επαρκής προβολή απόψεων των διαδηλωτών, η ανύπαρκτη κοινωνιολογική προσέγγιση των εξεργεμένων υποβαθμίζουν τη λειτουργία της Δημοκρατίας και συνακόλουθα προσβάλλουν και το επάγγελμα μας.

Η αποσιώπηση γεγονότων όπως:

- Η πορεία 2000 ατόμων στις 11/12 στη Θεσσαλονίκη με στόχο την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας, η οποία συνάντησε συγκινητική ανταπόκριση από τον κόσμο, που επικροτούσε από τα μπαλκόνια με χειροκροτήματα τους διαδηλωτές.

- Το βάπτισμα μελών της οργάνωσης “Χρυσή Αυγή“ ως αγανακτισμένων καταστηματαρχών που πετροβολούσαν αναρχικούς στην πόλη της Πάτρας. Αποδείξεις ως προς την αλήθεια του πράγματος αποτελούν: Το σύνθημα ”πουτάνας γιοι αναρχικοί” το οποίο φωνάζουν διαχρονικά οι Χρυσαυγίτες, τα φέιγ βολάν της συγκεκριμένης οργάνωσης που βρέθηκαν στο δρόμο και η επιβεβαίωση εκ μέρους του Δημάρχου της Πάτρας κυρίου Φούρα πως επρόκειτο για ακροδεξιά στοιχεία.

συνιστούν τακτικές που έχουν ως στόχο την παραπληροφόρηση και σίγουρα όχι την αντικειμενική ενημέρωση.

Ειδικότερα ως φοιτητές Δημοσιογραφίας και πολίτες έχουμε αγανακτήσει από τη στάση των Κρατικών Τηλεοπτικών Σταθμών. Θεωρούμε απαράδεκτο και αποπροσανατολιστικό το γεγονός πως την ώρα των μαζικών πορειών και διαδηλώσεων τα Κρατικά κανάλια προέβαλαν παιδικά προγράμματα και εκπομπές μαγειρικής!!

Η ψυχραιμία και η αναλυτική ματιά των ξένων Μ.Μ.Ε. πάνω στα γεγονότα θα πρέπει να αποτελέσει παράδειγμα προς όλους μας, νυν και μελλοντικούς Δημοσιογράφους.

Στο πλαίσιο του δικαιώματος έκφρασης κάθε γνώμης περίμενουμε να δημοσιευτεί από το μέσο σας η επιστολή μας.

Σύλλογος φοιτητών Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ Α.Π.Θ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: