Τρίτη 30 Δεκεμβρίου 2008

Κατάληψη στο μεγαλύτερο αυθαίρετο της Ευρώπης

Μόνο οι νέοι αντιδρούν.
Κατάληψη στο παράνομo κατασκεύασμα του υπερ- κομματικού Λάτση, που όλοι οι πολιτικοί ενωθήκαν, ανεξάρτητος κόμματος, για να επιτρέψουν την δημιουργία του εμπορικού του κέντρου. Τριπλασίασαν φωτογραφικά και το Πασοκ και η ΝΔ το συντελεστή δόμησης για να γίνει το τερατούργημα. Ενωμένοι τελικά στην μάσα είναι όλοι τους.

Όταν οι νέοι άνθρωποι είναι ελεύθεροι και ανεξάρτητοι, όταν δεν έχουν κομματικές ταυτότητες και δεσμεύσεις, όταν δεν υπηρετούν κόμματα , σκοπιμότητες και συμφέροντα, τότε δεν φοβούνται να παλεύουν ενάντια σ΄ αυτά που τους καταπιέζουν.
Παλεύουν και δεν αποπροσανατολίζουν, σήμερα λοιπόν μια πολυπληθής συγκέντρωση νέων έλαβε χώρα και πραγματοποίησε ειρηνική κατάληψη στο εμπορικό κέντρο του Αμαρούσιου mall.

Ο ναός του καταναλωτισμού και της αυθαιρεσίας, που κανένας δεν τόλμησε μέχρι σήμερα να πειράξει, παρότι είναι ένα αυθαίρετο κατασκεύασμα, για πρώτη φορά δέχτηκε στους αχανείς και πολεοδομικά αυθαίρετους και παρανόμους διαδρόμους του, τις ειρηνικές διαμαρτυρίες των πολιτών.

Παραθέτουμε την Ανακοίνωση της πρωτοβουλίας πολιτών που την διοργάνωσε.

"To Mall αποτελεί ένα σύγχρονο μνημείο αυθαιρεσίας. Πάνω σε μία έκταση που προοριζόταν για πάρκα και σχολεία, ξεφύτρωσε το μεγαλύτερο αυθαίρετο εμπορικό κέντρο στα Βαλκάνια. Ένας περίκλειστος ναός που ενώ υμνεί τη δύναμη του κέρδους, πλήττει το μικρό εμπόριο στις γειτονιές, το περιβάλλον και τα δικαιώματα όλων μας στο δημόσιο χώρο.
Αυτό το Δεκέμβρη η βιτρίνα του Mall ράγισε από το βάρος της οικονομικής κρίσης και της κοινωνικής εξέγερσης. Έξω από κάθε Mall η κοινωνία μαστίζεται από την ανεργία, την ακρίβεια, την ανασφάλεια και ο κόσμος κατακλύζεται από αισθήματα οργής για την ωμή κρατική βία και την καταστολή. Μέσα όμως στους γυάλινους πύργους συνεχίζεται χωρίς διακοπή το παραμύθι του ‘lifestyle’.
Καταναλώνοντας προϊόντα, διασκέδαση και επικοινωνία γινόμαστε οι ‘ήρωες’ ενός προκατασκευασμένου παραμυθιού που ζούμε με εορτοδάνεια. Αλλά το εορταστικό περιτύλιγμα κρύβει, μεταξύ άλλων, συνθήκες υπερεκμετάλλευσης εργατών στον αναπτυσσόμενο κόσμο, οι οποίες σε πολλές περιπτώσεις στηρίζονται στην παιδική εργασία και την πολιτική καταπίεση.
Στη Βαβυλωνία του Mall το προϊόν είμαστε όλοι εμείς - οι καταναλωτές πελάτες του. Στο χώρο αυτό η κατανάλωση μετατρέπεται σε θεατρική διανομή ρόλων. Εμείς διαλέγουμε ένα ρόλο και η αγορά μας προμηθεύει με τα απαραίτητα αξεσουάρ, τη σκηνογραφία και την ενδυματολογία. Πρόκειται όμως για άλλη μία μορφή ψυχικής βίας που ασκείται με μεθόδους μάρκετινγκ και δημοσίων σχέσεων και μας υποβαθμίζει σε παθητικούς καταναλώτες που αγοράζουν εμπειρίες σε τιμή ευκαιρίας.
Αντί να καταναλώνουμε παθητικά είναι ώρα να δράσουμε δημιουργικά.
Να αυτο-οργανωθούμε, να διεκδικήσουμε ξανά το συλλογικό χώρο και χρόνο, να συναντηθούμε ξανά στους δρόμους και τις πλατείες.
Άμεση απελευθέρωση των συλληφθέντων διαδηλωτών
Για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και την αλληλεγγύη"

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

για να ειμαστε ακριβεις δεν εγινε καταληψη αλλα παρεμβαση, αλληλεγγυης για τους συληφθεντες της εξεγερσης του δεκεμβριου αιτια της οποιας ηταν η δολοφονια του αλεχανδρου απο ειδικο φρουρο, καθως και εναντια στο τερατουργημα ψευτικης διασκεδασης και καταναλωσης του αυθερετου mall. η φωτογραφια του block ειναι μονταζ,κακως, και για οποιον ενδιαφερεται για πληροφοριες μπορει να δει το video στο tvxs η κειμενα απο το athensindymedia.org

mediaspotgr είπε...

Παρέμβαση; μεταξύ ποιων παρεμβληθήκαν ;

Παρέμβαση είναι η παρεμβολή, η επέμβαση, η μεσολάβηση σε μια διαδικασία.

Κατάληψη είναι η δυναμική εγκατάσταση σε ένα χώρο, από τον οποίο αρνούμαι να απομακρυνθώ.

Αυτά για να μην αποδίδεις λανθασμένες ενέργειες στους νέους που δυναμικά εγκατασταθήκαν για λίγη ώρα στο χώρο του mall.

Όσο αφορά την πληροφόρηση από τα site που αναφέρεις δεν γνωρίζαμε ότι διεκδικούν το μονοπώλιο ενημέρωσης της εκδήλωσης.