Τρίτη 13 Ιανουαρίου 2009

"Αρχίζει το ματς...


αδειάσαν οι δρόμοι,ερήμωσε η πόλη..."


Πολλοί αναλώνονται στην φιλολογία των σκανδάλων , γι΄ άλλους και για την περίφημη κοινή γνώμη, που την εφοδιάζει με ειδήσεις το τηλεοπτικό κατεστημένο, είναι ένα είδος κατανάλωσης. Ένα προϊόν που «κολλάει» τον τηλεθεατή στην οθόνη ακούγοντας για την αιτία της καθημερινής του κατάντιας, η οποία τώρα όμως προσωποποιείται, άρα από αφημένη έννοια έχει και πρόσωπο.

Βλέπουν ακούν και καταναλώνουν την «πραγματικότητα» που τους παρουσιάζουν, αγνοώντας στο τέλος την δική τους πραγματικότητα που βιώνουν.
Έτσι μ΄ αυτό τον τρόπο το κοινό ψυχαγωγείται, και εκτονώνεται, πιστεύοντας ότι τώρα όλα αποκαλύφθηκαν αφού τα έπαιξε η τηλεόραση. Και ότι αν το παίξει η τηλεόραση δικαιώνεσαι, όπως στις πρόσφατες λαϊκές αντιδράσεις, όλοι ήταν μ΄ ένα κινητό στο χέρι φωτογραφίζοντας τα «όργανα», λες και αν τους φωτογραφίσεις αυτοί θα σταματήσουν να επιβάλουν την «τάξη».
Αυτοσκοπός λοιπόν ενός ολόκληρου έθνους η φωτογράφηση των αστυνομικών βιαιοτήτων σε κάθε έκφανση τους, δεν αρκεί που τις βιώνουμε όλοι καθημερινά, πρέπει και όταν συμβαίνουν να μην κάνουμε τίποτα αλλο από το να καθόμαστε με ένα κινητό στα χεριά και να καταγραφούμε. Αυτό μας δίδαξαν τόσα χρονιά με την τηλεόραση τους, και εμείς πιστά ακολουθούμε, αναπαράγουμε.

Έτσι σε πάνε ένα βήμα παρακάτω στην αμφισβήτηση της ιδίας σου της εμπειρίας, αφού δεν το έπαιξε η τηλεόραση τότε για τι μιλάμε... δεν έγινε.
Είναι ένα ακόμα παιχνιδάκι που παίζεται και ο πολίτης συναινεί και το υιοθετεί.

Αυτό οδηγεί ακόμα και στην πλήρη αδρανοποίηση, «εδώ σ΄ έχω στην κάμερα, κάτσε να δεις τώρα που θα το παίξει η τηλεόραση τι θα σου κάνω». Και ένας ολόκληρος λαός στήνεται για να δει την μιζέρια του και την παθητικότητα του μπροστά στο κουτί, που θα «καθαρίσει» γ΄ αυτόν.

Και έτσι αφού υπάρχει και «λαϊκή συναίνεση» για τον «αποκαλυπτικό» ρολό της τηλεόρασης , οι εργολάβοι των δρόμων και της ενημέρωσης παίζουν το παιχνίδι τους με τα προνόμια και τις απολαβές τους.
Η κυβέρνηση και το κατεστημένο κοιμάται ήσυχο γνωρίζοντας μέχρι εκεί πάει η αντίδραση και η οργή του κόσμου, μέχρι της αποκαλύψεως από την τηλεοπτική οθόνη των σκανδάλων, των συμβάντων, των γεγονότων γενικός.
Και εμάς μας έμειναν οι φωτογραφίες στο κινητό σαν δείγμα της αντίστασης και της πάλης μας ενάντια σε αυτό που σηκώνει το περίστροφο και σε σκοτώνει, σηκώνει το γλοπ και στο κατεβάζει αβίαστα στο κεφάλι.

Και έτσι κοιμούνται όλοι ήσυχοι τον ύπνο του δικαίου και του αδίκου.

Καληνύχτα σας και όνειρα γλυκά...

Δεν υπάρχουν σχόλια: