Σάββατο 29 Μαρτίου 2008

Ότι ωραίο υπάρχει το κατεδαφίζουνε...

Bιασμός του περιβάλλοντος της Ακρόπολης...θα κατεδαφισθούν και τα τελευταία κτίρια δίπλα στο Νέο Μουσείο Ακροπόλεως.

Μιλάμε για τα νεοκλασικά κτήρια επί των οδών Χατζηχρήστου και Μακρυγιάννη και Χατζηχρήστου και Μητσαίων.
Αποφανθεί ότι η κατάστασή τους είναι κρίσιμη και επικίνδυνη, δεν κρίθηκαν ως σημαντικά από αρχιτεκτονικής άποψης, δεν θα κηρυχθούν μνημεία επειδή έχουν ηλικία μικρότερη των 100 ετών, επιπλέων η κατεδάφιση τους θα διευκολύνει τα τουριστικά λεωφορεία κατά την προσωρινή τους στάθμευση!!!
Και το καλύτερο, τα κτίρια παρεμποδίζουν την θέαση του Νέου Μουσείου !!!

Αντίθετη γνώμη διατύπωσε ακόμη και η Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων Αττικής, που υποστήριξε τη διατήρηση των κελυφών των δύο κτιρίων και τον χαρακτηρισμό τους ως νεώτερα μνημεία, ενώ εναλλακτικά πρότεινε τη μεταφορά τους σε άλλη θέση.

Γράμμα του αναγνώστη κ. Νίκο Χριστόπουλο, αρχιτέκτων - μηχανικός Πολυτεχνείου Στουτγκάρδης, απο την Ελευθεροτυπία 03/12/2007:

«...Αναρωτήθηκα γιατί δεν μιλάει κανείς. Πρόκειται μήπως για συλλογική τύφλωση; Συλλογική αδιαφορία απέναντι σε έναν τόσο βάναυσο αισθητικό βιασμό του περιβάλλοντος της Ακρόπολης; ...Τα εναπομείναντα νεοκλασικά...ξεπροβάλλουν σαν κουφάρια ενός μακρινού παρελθόντος μπροστά στον εξαιρετικά άσχημο όγκο ενός νέου κτηρίου…σε διάλογο μάλιστα με τον ιερό βράχο της Ακρόπολης... Μόνη λύση θα ήταν ότι παλιό κτήριο έμεινε στο οικοδομικό τετράγωνο… να διατηρηθεί και να ανακαινιστεί για να μετριαστεί η απάνθρωπη για την περιοχή κλίμακα των πλαϊνών και πίσω όψεων του νέου μουσείου. Παράλληλα, εκεί όπου κατεδαφίστηκαν τα παλιά κτήρια, να φυτευτούν αειθαλή δένδρα ώστε να μετριαστεί ο όγκος του.

Στη Βασιλεία της Ελβετίας, τον Ιούλιο, με δημοψήφισμα οι κάτοικοι της πόλης αποφάσισαν να μην κτισθεί το πρώτο βραβείο του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού του πολιτισμικού κέντρου της διάσημης αρχιτεκτόνισσας Zaha Hadid, διότι το θεώρησαν ιδιαίτερα άσχημη λύση για την πόλη τους.

Ας μην καταστρέψουμε ό,τι παλιό απέμεινε γύρω από το νέο μουσείο. Η παράλληλη συμβίωση των παλιών λιγοστών κτηρίων, που δεν κατεδαφίστηκαν ακόμα, με το νέο μουσείο μπορεί να αποτελέσει στο ευαίσθητο αυτό οικοδομικό τετράγωνο Αρεοπαγίτου-Μακρυγιάννη-Χατζηχρήστου και Μητσαίων μία καλή παρακαταθήκη της νέας και παλιάς αρχιτεκτονικής μας κληρονομιάς για τις επερχόμενες γενιές».

Δεν υπάρχουν σχόλια: