Παρασκευή 14 Μαρτίου 2008

Και μαζί, και μόνοι ...

Αναγνώριση Κόσσοβου, συμφωνία για visa με τις ΗΠΑ

Τι σόι είναι τελικά αυτή η Ε.Ε. από την μια αφήνει τα κράτη μέλη της να αποφασίσουν κατά συνείδηση! και από την άλλη ζητά να συνταχθούν όλοι στις προσταγές της, ή μήπως συμβαίνει κάτι άλλο;

Δυο διαφορετικά θέματα, με ενδιαφέρουσες όμως διαπιστώσεις, για να εξάγουμε τα συμπεράσματα μας, για τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η Ε.Ε.

Ας πάρουμε την περίπτωση του Κόσσοβου.
Η Ε.Ε. υπόδειξε στα κράτη μέλη να αποφασίσει το κάθε ένα μόνο του, αν θα αναγνωρίσει το Κόσσοβο σαν ανεξάρτητο κράτος μετά την απόσχιση του.

Πριν όμως η Ε.Ε. είχε λάβει απόφαση να υποστηρίξει έμπρακτα το νέο μόρφωμα , στέλνοντας στρατό, αστυνομία και δικαστές, για να περιφρουρήσουν την τάξη και να «βοηθήσουν» την νέα οντότητα να λειτουργήσει σαν κράτος.
Έμπρακτη λοιπόν όχι μόνο αναγνώριση από την Ε.Ε., αλλά ουσιαστική στήριξη στο αλβανικό μόρφωμα του Κόσσοβου.

Η Ε.Ε στο θέμα του Κόσσοβο αφήνεις τα κράτη μέλη να αποφασίσουν το καθ’ ένα ξεχωριστά αν θα το αναγνωρίσουν , ενώ η ίδια ουσιαστικά και πανηγυρικά αναγνωρίζει το Κόσσοβο πριν καν το ίδιο κηρύξει επίσημα την ανεξαρτησία του. Από της Βρυξέλλες είχαν ήδη αποφασίσει να στείλουν τα «απαραίτητα» !

Την ίδια στιγμή στο θέμα της βίζας για τις ΗΠΑ η ευρωπαϊκή ένωση απαιτεί κανένα κράτος –μέλος να μην προβεί σε διμερή συμφωνία με την χωρά αυτή και απειλή όποια χώρα το πράξει με παραπομπή στο ευρωπαϊκό δικαστήριο

Πολύ ενδιαφέρον, δεν νομίζεται

Δεν υπάρχουν σχόλια: