Δευτέρα 24 Μαρτίου 2008

Μπες στο «παιχνίδι»

Η σύγχρονη ολυμπιακή ιδέα είναι μια: «maximum returns on your investment» αυτό λένε όλοι όταν καλούν τους επενδυτές να επενδύσουν στους ολυμπιακούς αγώνες.

Είτε με χορηγίες, είτε με διαφημίσεις, είτε με όλα αυτά τα τόσο «ωραία» και εξαιρετικά μαζικά και καταναλωτικά υποπροϊόντα που πλέον δεν συνοδεύουν, αλλά ταυτίζονται με τους ολυμπιακούς αγώνες. Για να γίνει όμως αυτό, και να έχουμε επικερδής αγώνες, χρειάζεται να υπάρχει «ησυχία», να είναι όλοι επικεντρωμένοι στην κατανάλωση και πουθενά αλλού, σαν τα πιθηκάκια του παιχνιδιού που κουνάνε ρυθμικά τα κεφάλια τους. Το ιδανικό του συγχρόνου κινήματος δεν είναι άλλο από το «κατανάλωσε» και άλωσε.

Και στο βάθος η εθνική υπερηφάνεια του κάθε λαού ταϊσμένου με χάμπουργκερ της Macdonalds και ποτισμένου, μα πολύ ποτισμένου με καθαρή coca cola.

Το μετάλλιο, η σημαία , οι πανηγυρισμοί, ο λαός διασκεδάζει. Και μαζί του και όλοι εκείνοι που έστησαν χορό και εξαργυρώσανε τα κέρδη τους με το «Ολυμπιακό κίνημα» μια μπιζνα πολλών δισεκατομμυρίων, εκμετάλλευσης και κενού νοήματος.

Πως αλλιώς θα αισθανόσουν Έλληνας αν δεν σου δείχνανε τον τάδε ντοπαρισμένο αθλητή της χώρας σου να κερδίζει χρυσό σε ένα πανηγύρι των πολυεθνικών συμφερόντων, και του εξευτελισμού κάθε ιδέας του ωραίου, του μεγάλου και του αληθινού. Εδώ η ιδέα είναι του πλαστικού, του γρήγορου, του έτοιμου.

Που είναι το νόημα , η άμυλα, το ήθος; Χωνεύτηκαν κι’ αυτά μαζί με την coca cola. Άλλωστε μην ξεχνάτε ότι πάει με όλα, ακόμα και με την βλακεία, συνιστάτε ιδιαιτέρα θα έλεγα.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Πραγματικά με συγκίνησε η τοποθέτηση σου, ουσιαστικά τα είπες όλα.
Τι είναι η καταπίεση και ο πόνος μπροστά στο κέρδος και την ξενοιασιά;

Μαρία