Παρασκευή 7 Μαρτίου 2008

Απλά μαθήματα εξαπάτησης

Η ισοτιμία ευρώ / δολαρίου πρέπει να καθορίζει την διακύμανση της τιμής του πετρελαίου στην Ελληνική αγορά.

Όταν κατρακυλάει το δολάριο, αυξάνονται και οι τιμές, λόγω πετρελαίου.
Όχι όμως γι’ αυτούς που συναλλάσσονται σε ευρώ.

Παραπληροφορούν συστηματικά για να δεχτούμε αυξήσεις στις τιμές, κυρίως των τιμολογίων των ΔΕΚΟ. Μην ξεχνάμε ότι ο πρόεδρος της ΔΕΗ είχε ζητήσει πρόσφατα αυξήσεις 25 % για το ρεύμα.

Οι τιμές του πετρελαίου είναι συνδεδεμένες με το δολάριο, όταν λοιπόν το δολάριο διολισθαίνει έναντι του ευρώ και άλλων νομισμάτων, αυξάνεται η τιμή του πετρελαίου. Η αύξηση όμως αυτή είναι γι΄ αυτούς που συναλλάσσονται σε δολάρια. Στα αλλά νομίσματα η τιμή του πετρελαίου θα είναι ανάλογη της ισοτιμίας του δολαρίου με το κάθε νόμισμα.

Αναλυτικότερα, στη διεθνή αγορά, για μας που χρησιμοποιούμε το ανατιμημένο ευρώ για αγορά πετρελαίου, η μεταβολή είναι ανάλογη με την εξέλιξη της ισοτιμίας ευρώ/δολαρίου.

Αν δηλαδή το ευρώ ανατιμηθεί κατά 10% του δολαρίου, και επειδή διολίσθησε το δολάριο, η τιμή του πετρελαίου θα αυξηθεί 10%, τότε εμείς που χρησιμοποιούμε ευρώ, ως μέσω συναλλαγής, δεν κερδίζουμε, ούτε χάνουμε αγοράζοντας πετρέλαιο. Αυτά όλα στην διεθνή αγορά, γιατί στην ελληνική αγορά υπάρχει άλλος θεός, ο θεός της Ελλάδας.

Είναι ενδεικτικό ότι στην Ελλάδα η τιμή του πετρελαίου έχει αυξηθεί κατά 24 %, λόγω κερδοσκοπίας του δημοσίου, ενώ στην υπόλοιπη Ευρώπη, που χρησιμοποιούν το ευρώ, η αύξηση αυτή ήταν της τάξεως του 8 % περίπου.

Δίνοντας έμφαση τα ΜΜΕ στην υποχώρηση του δολαρίου και την αύξηση της τιμής του πετρελαίου, αλλά παραλείποντας να αναφέρουν την ανατίμηση του ευρώ, δίνουν την εντύπωση ότι η καταστροφή έχει έλθει.

Αναφέρονται λοιπόν σε εφιαλτικά σενάρια και σε ψεύτικες δικαιολογίες, λέγοντας την μισή αλήθεια, για να δεχτούμε αδιαμαρτύρητα, τις συνεχείς αυξήσεις των τιμών που κάποιοι επιβάλουν.

Και βέβαια εμείς το δεχόμαστε. Ακόμα και ο μανάβης της γειτονιάς σου λέει έντρομος ότι το πετρέλαιο αυξήθηκε, δεν ξέρει όμως γιατί; Γιατί αυξήθηκε λοιπόν αφού την ίδια στιγμή ανατιμήθηκε και το ευρώ έναντι του δολαρίου.

Αυτό δεν το είπαν τα παπαγαλάκια της ενημέρωσης στην τηλεόραση.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Polu kalo arthro paidia. Pragmati etsi einai.

P1