Παρασκευή 11 Απριλίου 2008

Η Είδηση της ημέρας


Για μας η είδηση είναι η αναπαραγωγή και η μονοπώληση απ’ όλα τα μέσα ενημέρωσης, εδώ και μια εβδομάδα τώρα, της χρήσης αναβολικών.

Σκέπασε όλα τα άλλα θέματα, και όταν λεμέ όλα εννοούμε όλα.

Όλοι έπεσαν με τα μούτρα στην ανάλυση, στις λεπτομερείς περιγραφές, στις αποκαλύψεις, και στις άγνωστες πτυχές του θέματος, κρίση μαζικής υστερίας.
Όλος ο κρατικός μηχανισμός, τώρα «κινητοποιείται» με αξίνες, φακούς και φτυαριά, για να βρει τους «εμπόρους» των αναβολικών. Ο κρατικός μηχανισμός, τι ωραία έκφραση, δίνει νόημα στο άπειρο, σε κάτι τέτοιες δύσκολες ώρες τον χρειαζόμαστε. Ειδικά δε όταν τον επικαλούνται επιτακτικά και τα ΜΜΕ για ανάληψη δράσης, εκεί είναι η αποθέωση. Κρατικός μηχανισμός και ΜΜΕ, Οι δυο θεσμοί που πάνε πάντα μαζί.

Τα ΜΜΕ υπηρετούν συγκεκριμένους σκοπούς και σκοπιμότητες.
Οι τρόποι και μέθοδοι που υιοθετούν, πάντα για την «ενημέρωση του πολίτη», τα καθιστούν μέσα μαζικής εξαπάτησης, αποπροσανατολισμού, συγκάλυψης, και προπαγάνδας.
Τώρα μας δώσανε την «ντοπα» των αναβολικών για να ακονίζουμε το μυαλό μας.
Έτσι έρχονται σε δεύτερη μοίρα τα εθνικά θέματα, που ως δια μαγείας, κανένας δεν μιλάει γι’ αυτά πλέον στην τηλεόραση.
Σε δεύτερη μοίρα λοιπόν όλα τα ζητήματα που μας απασχολούν, η κοινωνική κατάσταση με την διεύρυνση της ανισότητας, η πλημμελής λειτουργία του κράτους και της δημόσιας διοίκησης, το μέγα θέμα της υγείας και της περίθαλψης στα πανάθλια και πανάκριβα για να συντηρηθούν δημόσια νοσοκομεία. Κανένας λόγος, ούτε ψίθυρος για την παιδεία, με τα υποβαθμισμένα σχολεία και πανεπιστήμια, με την παντελή έλλειψη έρευνας.
Καμία αναφορά στις ειδήσεις τους, για τον πληθωρισμό και το κόστος διαβίωσης, που εκτοξεύεται καθημερινά στα ύψη, για την εξαπάτηση και την εκμετάλλευση των πολιτών από τις τράπεζες, που με του ληστρικούς τόκους που παράνομα χρεώνουν, αφαιμάζουν ότι απομένει στην τσέπη των καταναλωτών.

Και τόσα αλλά που δεν ακούμε, δεν βλέπουμε και ως εκ τούτου δεν συζητάμε δημόσια, θέτοντας τους αρμοδίους προ των ευθυνών τους. Και όμως μας καίνε, και μας ενδιαφέρουν
Δεν καθορίζουν οι ανάγκες και τα προβλήματα των πολιτών τη θεματολογία των ειδήσεων, αλλά τα δελτία ειδήσεων καθορίζουν τα θέματα που πρέπει να ενδιαφέρουν, και να συζητούνται.

Έτσι αντί όλων αυτών που πραγματικά μας ενδιαφέρουν και είναι σημαντικά γιατί καθορίζουν την καθημερινότητα μας, το μόνο ζήτημα που προβάλλεται και έτσι μονοπωλεί την επικαιρότητα, είναι τα αναβολικά.

Δεν επιτελούν όμως έτσι τα μέσα μαζικής ενημέρωσης το σκοπό της λειτουργίας τους. Ο σκοπός τους θα έπρεπε να είναι ενημέρωση για όλα όσα είναι σημαντικά και επηρεάζουν τη ζωή μας, και ο έλεγχος της εξουσίας.

Ο έλεγχος όμως γι’ αυτά που ενδιαφέρουν και απασχολούν τους πολίτες. Έτσι βλέποντας για ποια πράγματα ενημερώνουν και για ποια θέματα ελέγχουν την εξουσία, εύκολα μπορείς να καταλάβεις και για ποιο λόγο υπάρχουν, λειτουργούν, παραπληροφορούν και αποπροσανατολίζουν, και τι τελικά εξυπηρετούν.
Γιατί τα μαζικά μέσα ενημερώσεις είναι τα όργανα επιβολής και διατήρησης της εξουσίας. Χωρίς αυτά δεν υπάρχει η εξουσία στην μορφή που την ξέρουμε, γι’ αυτό και είναι δημιουργήματα της ίδιας μήτρας, και πάνε πακέτο.

…Όσο για τα αναβολικά μην στεναχωριέστε, πλησιάζοντας η Eurovision, θα ξεχαστούν κι’ αυτά, όπως και τόσα αλλά.
Υπομονή… μέχρι να βγει η ψυχή σου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: