Σάββατο 12 Απριλίου 2008

Δεν βλέπουμε και δεν ακούμε

Ο…(ι)σαπέρας

Όπως έχουμε γράψει ο μεγαλύτερος εχθρός της Ελλάδας στη πρόσφατη σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι ήταν η Σλοβενία, η οποία απροκάλυπτα και εχθρικά προς την χώρα μας, προσπαθούσε να προωθήσει τα συμφέροντα των σκοπιανών.

Ποια ήταν η αντίδραση της χώρας μας; Καμία απολύτως. Αυτή είναι η εξωτερική μας πολιτική εδώ και χρόνια. Φίλους, ουδέτερους και εχθρούς τους βάζουμε όλους στο ίδιο καζάνι.

Η Σλοβενία λοιπόν-έτσι για να θυμηθούμε-έλεγε ότι μια διαφορά για αυτά τα θέματα (όνομα, εδαφικές διεκδικήσεις σκοπιανών κλπ) δεν πρέπει να αποτελέσει εμπόδιο για την είσοδο στο ΝΑΤΟ.

Έλα όμως που ο διάολος έχει μικρά πόδια;

Μία εβδομάδα μετά ξέσπασε «πόλεμος» Σλοβενίας-Κροατίας. Διαφωνούν για μία μικρή γεωγραφική έκταση η οποία έχει δοθεί (μετά τον διαμελισμό της Γιουγκοσλαβίας) στη Κροατία και οι σλοβένοι λένε ότι είναι δικιά τους.

Και πως αντέδρασαν τα νούμερα οι σλοβένοι; Απείλησαν με βέτο τους κροάτες για την είσοδο τους στην ευρωπαϊκή κοινότητα. Μερικά μέτρα γης διαφορά είναι πλέον σοβαρός λόγος για αυτούς για να ασκήσουν βέτο. Ενώ στην δική μας περίπτωση το όνομα και η διεκδίκηση της μισής χώρας δεν ήταν σοβαρός.

Μπορεί κάποιος να αναρωτηθεί: «Και γιατί εμείς δεν το παίζουμε υπέρ των κροατών για να την σπάσουμε στους σλοβένους;»

Μα είναι απλό.. Επειδή χρόνια τώρα η εξωτερική μας πολιτική είναι «δεν βλέπουμε δεν ακούμε δεν κάνουμε τίποτε». Ακόμη και σε θέματα που αφορούν τα εθνικά μας συμφέροντα

Τώρα που έφτασε ο κόσμος στο χτένι είπαμε ένα «μη πρόσκληση». Και αυτό προσωρινό είναι.


Δεν υπάρχουν σχόλια: